Blog

Cum să fii un părinte și mai bun

Cum sa fii un parinte si mai bun 1

Ce faci atunci când apare inevitabil întrebarea… sunt/voi fi oare un părinte bun?  

Chiar înainte de a veni copilul tău pe lume, începi să te întrebi dacă te vei descurca în rolul de părinte.  

Te gândești adesea la modul în care părinții tăi au avut grijă de tine și reflectezi la practicile pe care ți-ai dori să le folosești cu cei mici sau la lucrurile pe care vrei să le faci într-un mod diferit. Spre exemplu, dacă în trecut părinții tăi nu au fost receptivi la emoțiile tale sau metodele lor au fost prea stricte și tradiționale, există posibilitatea să îți dorești să pui în practică tehnici diferite de parenting.   

Să îți dorești și să depui efortul pentru a deveni cea mai bună versiune în calitate de părinte, poate fi complicat.  

Nu există „părintele perfect”, de aceea te poți aștepta la anumite greșeli și la multe lucruri noi pe care le vei învăța prin intermediul copilului tău. Vei experimenta acest lucru indiferent că te afli la primul copil sau la al doilea. Fiecare copil este unic și garantat vei învăța din experiențele cu fiecare dintre ei. 

Există numeroase viziuni diferite despre parenting și viața de familie. Așadar, nu trebuie să optăm pentru a fi părinți la fel, căci nu există o variantă optimă, universală. În schimb, există tehnici pe care le putem aplica pentru a fi cei mai buni părinți pentru copiii noștri. 

Cum sa fii un parinte si mai bun 2

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să ajungi la o versiune mai bună a ta ca părinte:  

 1. Petrece mai mult timp cu copilul tău pentru a încuraja comportamentul bun și efortul 

Părinții consideră adesea că disciplina este singura soluție pentru comportamentul negativ al copilului, bazându-se pe teama de pedeapsă. Cu toate acestea, studiile arată faptul că, în general, copiii reacționează mai bine la aprecieri decât la sancțiuni. Este important îți lauzi copilul, dar nu în mod excesiv, deoarece aprecierea excesivă poate deveni singurul motivator al copilului. Pentru beneficii pe termen lung, laudă-i efortul, chiar dacă rezultatele nu sunt perfecte.  

 1. Fii la curent cu dezvoltarea copilului tău 

Unele comportamente sunt normale în timpul procesului de creștere și sunt întâlnite la majoritatea copiilor, în timp ce altele sunt semnul că cel mic are nevoie de atenție suplimentară pentru a-și corecta acțiunile. Încurajează-l să se dezvolte și să-și formeze propriile opinii. Dacă acesta adoptă comportamente negative, poți interveni explicându-i modalitatea potrivită prin care poate acționa asupra problemelor apărute. De asemenea, se recomandă să le oferi copiilor (în special adolescenților) o anumită libertate de a alege, cum ar fi îmbrăcămintea sau activitățile pe care le preferă (de pildă cărțile, serialele sau programele TV). 

 1. Fii un exemplu bun de urmat 

Pe măsură ce cresc, copiii urmăresc în permanență adulții și imită comportamentele, relațiile și modul de conversație al părinților. Acest lucru poate fi un avantaj pentru părinții conștienți de tiparele lor comportamentale, însă poate fi și un dezavantaj pentru unii părinți care sunt mai puțin atenți la exemplul pe care îl oferă, iar acest lucru poate avea un impact negativ asupra copilului. Odată ce adoptă aceste comportamente și acțiuni în viața lor, încrederea în sine și alte aspecte ale vieții pot suferi schimbări. 

 1. Fă-ți timp pentru a menține o relație puternică 

A fi părinte poate fi o sarcină grea, la care se adaugă și alte obligații cum ar fi păstrarea unui loc de muncă, plata facturilor și încercarea de a-ți face timp pentru un hobby sau o activitate de relaxare. Unii copii încep să se îndepărteze de părinți atunci când au mai multă independență, iar ca adult ocupat, e posibil să întâmpini dificultăți în a observa distanțarea care intervine între tine și copil. Cel mai important aspect este că cel mic are nevoie de tine să fii disponibil emoțional. Are nevoie de un spațiu sigur unde să-și poată exprima sentimentele, să fie sincer. Copilul tău va avea nevoie de tine – uneori mai mult ca niciodată – ca adolescent și adult. 

 1. Asigură-te că îi oferi copilului tău un mediu stabil, creativ și iubitor 

Pentru creșterea și dezvoltarea copilului, stabilitatea este esențială. Copiii se simt adesea mai siguri într-un mediu previzibil și din păcate, dezvoltă probleme comportamentale în cazul în care nu există o rutină. Oferă-i un mediu sigur și încurajează-i creativitatea, învățarea, creșterea și iubirea necondiționată, pentru un start pozitiv în viață.  

În loc să te concentrezi pe lucruri mici, acordă atenție aspectelor importante precum: îndeplinirea promisiunilor, exprimarea afecțiunii, încurajarea autonomiei și oferirea spațiului necesar pentru a fi el însuși. Acestea sunt lucrurile care pot avea un impact major asupra vieții sale. 

 1. Ai grijă de tine  

Poți avea grijă de un copil fără a-ți neglija sănătatea fizică și mentală. Îngrijirea de sine, solicitarea ajutorului atunci când ai nevoie și luarea unor pauze sunt esențiale pentru a fi cea mai bună versiune a ta în creșterea copilului. Atât timp cât îi oferi un model pozitiv, te poți ocupa relaxat și de nevoile tale.  

Cum sa fii un parinte si mai bun 3

BONUS! 

Iată, pe scurt, alte 5 recomandări pe care să le faci în relația cu copiii: 

 • Asigură-te că ești prezent. 
 • Folosește un ton calm atunci când vorbești sau le explici un anumit lucru. 
 • Fii deschis la schimbare. 
 • Creează o listă de obiective împreună cu ei. 
 • Nu îi compara niciodată cu ceilalți. 

A fi un părinte bun este un aspect pe care vei încerca întotdeauna să îl îmbunătățești. Este un proces de învățare continuu.  

Cu toate acestea, există multe materiale care te pot ghida în fiecare etapă de dezvoltare. În plus, poți participa la Conferințele noastre  din seria ”Copilul tău campion la viață” – pentru a fi la curent cu metodele moderne de parening care pot fi aplicate și în familia ta. Urmărește-ne, pentru a vedea când este următoarea ediție. 

Sperăm că acest articol îți va da boost-ul necesar pentru a întări atmosfera sănătoasă și fericită de acasă și te va ajuta să fii un părinte mai bun! 

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole