Blog

Cum se manifestă stresul la copii

Cum se manifesta stresul la copii 1

Fiecare dintre noi se poate simți stresat, bineînțeles. Totuși, stresul la copii, dacă este trecut cu vederea, se poate transforma în stări grave de anxietate. În acest caz, însă, trebuie să încercăm să distingem între o cantitate normală de stres și una mult prea mare. 

„Faptele copiilor sunt un testament pe care îl primesc la maturitate de la părinții lor.” Christopher Polini

Cea mai frecventă greșeală pe care o fac adulții este să creadă că doar pentru că nu le împărtășesc aceleași probleme, copiii nu au motive pentru a fi stresați. Din contră. Poate acum mai mult decât înainte, situația familială și cea academică își spun cuvântul până în momentul în care copilul cedează. 

Stresul reprezintă reacția pe care o avem în momentul în care ne confruntăm cu o situația care ne face să ne simțim „depășiți”. Stresul este, de asemenea, declanșat de anumiți factori externi și, de regulă, nu apare din neant. 

Stresul, deși pare neobișnuit, poate fi benefic uneori. Astfel de cazuri includ emoțiile dinaintea unui test important sau prima zi de școală. Atunci când frecvența și natura acestor emoții se modifică, părinții trebuie să conștientizeze că există o problemă care trebuie rezolvată.

Cum se manifesta stresul la copii 2

Care sunt semnele că cel mic este stresat?

Stresul la copii se manifestă în moduri diferite în funcție de etapa de dezvoltare prin care trec. La bebeluși, de pildă, stresul apare când cel mic nu doarme destul, când mediul înconjurător este mult prea gălăgios, când apar schimbări bruște ale temperaturii sau când nu este hrănit corespunzător. 

La copii, stresul apare, în general, din cauza situației academice. Când copilul simte presiune din partea profesorilor sau a părinților sau când nu face față cu cerințele academice, atunci poate încerca să elimine sentimentul de stres prin diferite metode precum refugiul în mâncare sau izbucnirile violente. Un alt factor de stres la copii poate fi situația de acasă, iar un caz frecvent întâlnit este acela când părinții copilului trec printr-un divorț față de care copilul nu știe cum să reacționeze.

Cert este că există o mulțime de elemente declanșatorii când vine vorba de stres, dar cum știi sigur dacă cel mic este sau nu stresat?

Cum se manifesta stresul la copii 4

Manifestări fizice ale stresului:

  • oboseala și lipsa de energie – dacă cel mic îți spune că nu se simte în stare de nimic sau că vrea să stea în pat toată ziua, trebuie, cu siguranță, să înțelegi ce a declanșat această stare. Cauzele pot fi multiple, așa cum am văzut anterior, așa că nu este recomandat să încerci să le treci cu vederea. În fond, la mijloc nu numai că stă sănătatea copilului tău, ci și a relației voastre. Dacă îl împiedici pe cel mic din a-și exprima liber problemele, atunci nu va mai apela la ajutorul tău în viitor.
  • scăderea apetitului – probabil l-ai atenționat pe cel mic de câteva ori până acum să nu se joace cu mâncarea din farfurie, însă ai încercat să înțelegi care este motivul pentru care se comportă așa? În cazul în care copilul are o schimbare bruscă de comportament, nu vrea să mănânce orice și este mai mofturos decât de obicei, atunci este timpul să îi acorzi puțin mai multă atenție. 
  • dureri de stomac – în acest caz nu este vorba de fluturașii pe care îi simți în stomac atunci când ai emoții, ci de dureri cumplite care parcă nu mai încetează orice ai încerca. „Stomacul nervos” este un mod prin care organismul face față stresului și poate deveni din ce în ce mai grav. De obicei, apare la copii ca o reacție la mediul familial sau academic și la presiunile la care este expus. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci când copilul are dureri de stomac cauzate de stres este să-i asiguri o alimentație echilibrată și multă odihnă. 

Cum se manifesta stresul la copii 5

Manifestări emoționale:

  • crize de personalitate – în cazul în care copilul a epuizat toate modurile prin care a putut să-ți comunice faptul că este stresat, în ultimă instanță își poate schimba comportamentul în totalitate. Dacă a devenit deodată „obraznic”, cel mai probabil copilul se confruntă cu ceva mult mai serios și nu știe cum să vorbească cu tine. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci este să nu te enervezi întrucât ar putea doar să agraveze situația. 
  • agresivitate – izbucnirile emoționale violente sunt o altă modalitate prin care copilul îți poate arăta că este ceva în neregulă cu el. De asemenea, el va recurge la acest lucru doar în cazul în care „strigătele” sale de ajutor nu au fost auzite până acum, iar acest mod îți poate atrage, în sfârșit, atenția.
  • izolare socială – cel mai des întâlnit semn care arată că cel mic este stresat. Izolarea socială nu se manifestă, deodată, la copiii care sunt gata să exploreze și să-și facă noi prieteni, ci la copiii care se tem de a fi bullied, care sunt ținta glumelor colegilor lor sau care au anxietate socială. Izolarea socială poate avea urmări grave, așa că cel mai important pas pe care trebuie să-l faci, ca părinte, este să discuți calm și deschis cu copilul tău. Arată-i că poate apela oricând la ajutorul tău!

Cum se manifesta stresul la copii 3

Cum ajuți copilul să combată stresul?

Ce trebuie să reții este că nu poți ști cu certitudine cu ce se confruntă copilul tău până nu încerci să porți o conversație cu el. Comunicarea directă, deschisă și sănătoasă este nucleul unei relații bune între părinți și copii, dar și modul prin care aceștia le demonstrează copiilor că pot apela întotdeauna la ajutorul lor.

 

Iată câteva metode pe care le poți aplica pentru a-l ajuta pe cel mic să depășească stările de stres:

  • fă-ți timp să-i asculți problemele și tratează-le cu seriozitate,
  • oferă-i afecțiune ori de câte ori ai ocazia,
  • fii un model pentru copilul tău – încearcă să-l înveți cum să facă față stresului prin propriul exemplu,
  • petrece timp cu copilul ori de câte ori poți,
  • asigură-i un stil de viață activ și o alimentație corespunzătoare,
  • apelează la ajutorul medicului când ceva nu este în regulă și
  • creează o atmosferă de siguranță și încredere în casă.

Nu uita că fiecare copil este diferit și că singurul mod prin care îl poți ajuta să treacă peste momentele mai dificile este să îl lași să-ți ceară ajutorul. Tu trebuie să fii persoana în care are cea mai mare încredere, așa că arată-i întocmai acest lucru cu fiecare ocazie!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole