Blog

Cum susținem copiii în diferite etape ale vieții lor?

5 moduri prin care sa iti motivezi copilul 2

Părinții sunt principalii susținători ai oricărui copil, însă, de departe, și cel mai important factor motivator în ceea ce privește educația, iar acest lucru se aplică indiferent de etapa prin care trece copilul. 

Încă de la naștere, părinții devin modele pe care copilul încearcă să le imite de-a lungul tuturor etapelor de dezvoltare, fără doar și poate. Susținerea copilului trebuie să înceapă din primele sale momente de viață pentru a se dezvolta armonios. 

Psihologia copilului, una dintre multiplele ramuri ale psihologiei, discută întocmai rolul pe care atenția și grija dăruită copiilor în mod egal de-a lungul copilăriei, precum și al adolescenței, îl joacă în creșterea lor, atât mintal, cât și comportamental. Astfel, nu putem trece cu vederea importanța copilăriei în dezvoltarea armonioasă a oricărei persoane. De ce deține, însă, copilăria o pondere atât de mare în dezvoltarea copiilor? 

Copiii de azi sunt adulții de mâine, cu siguranță. Tocmai de aceea fiecare părinte trebuie să acorde o atenție sporită dezvoltării emoționale, sociale și fizice a copilului. În fond, în această etapă a vieții, copiii dobândesc și își dezvoltă abilități fără de care viitorul adult nu va putea să se integreze în viitoarele lui grupuri de apartenență. 

Numeroase studii au arătat că primii ani de viață ai copiilor contribuie semnificativ la dezvoltarea creierului lor întrucât, luând contact cu lumea care îi înconjoară și cu persoanele din viața lor, vor căuta constant să descopere cât mai multe lucruri, să experimenteze cât mai multe trăiri și, în esență, să crească. Iar, pentru a crește, au nevoie de părinți pregătiți să îi sprijine în orice moment al vieții. 

Sprijinul părinților poate fi de mai multe feluri, iar fiecare tip de sprijin nu există exclusiv într-o anumită etapă de dezvoltare. Sprijinul emoțional nu se rezumă doar la adolescență, de pildă, ci trebuie să fie prezent de-a lungul întregii vieți a copilului. La fel putem spune și despre suportul tangibil, și anume susținerea financiară sau materială a copilului. Chiar dacă viitorul adult poate să îți refuze sprijinul financiar, el trebuie să știe că poate apela întotdeauna la tine în caz de nevoie.

Care sunt etapele principale de dezvoltare a copilului?

Dezvoltarea copiilor este împărțită în mai multe etape, însă acest lucru nu înseamnă că el poate primi „cantități” diferite de susținere și atenție din partea părinților. Din contră, fiecare etapă își are rolul în creșterea armonioasă a copilului și în „transformarea” sa într-un adult echilibrat, împlinit și stabil din punct de vedere emoțional.

  • Până la un an: bebelușii cresc extrem de rapid în primul an de viață. Într-o zi sunt nou-născuți care au nevoie de ajutor în fiecare clipă a vieții, și apoi, dintr-o dată, devin mici exploratori care încep să meargă de-a bușilea, să stea în șezut fără ajutor sau chiar să facă primii pași. În acest prim an de viață creezi legături puternice cu copilul tău din punct de vedere emoțional. Acum trebuie să îi fii alături cât mai mult posibil, să începi să-l înveți lucruri noi, astfel încât să-i stimulezi curiozitatea. În ceea ce privește dezvoltarea abilităților de comunicare, faptul că îi citești mici povestioare îl poate ajuta pe bebeluș să învețe să vorbească mai repede. 
  • 1-3 ani: Spre deosebire de ajutorul de care bebelușii au nevoie constant în primul an de viață, ți s-ar putea părea că micuțul tău începe acum să devină din ce în ce mai independent. Acest lucru se datorează faptului că în această perioadă copilul începe să se confrunte cu diferite experiențe și tocmai el este cel care nu se poate opri din descoperit. Nevoia sa de a cunoaște cât mai mult îl poate influența să devină arțăgos într-o anumită măsură și, acum, mai mult ca înainte, părinții trebuie să fie acolo pentru el. În această etapă copilul își dezvoltă cel mai mult creativitatea și curiozitatea, dar și abilitățile de comunicare. Mai mult decât atât, acum face, cu sprijinul părinților săi, primii pași pe „tărâmul empatiei și al inteligenței emoționale”. 

 

  • 3-6 ani: După câțiva ani mai mult sau mai puțin agitați, vine vremea ca cel mic să înceapă să învețe într-un mediu mai formal – grădinița și, apoi, școala. Aici, copilul se poate confrunta cu o mulțime de noi emoții pe care părinții trebuie să fie pregătiți să îl ajute să le gestioneze. Tot în decursul acestor ani copilul învață lucruri de bază pe care, cel mai probabil, le va ține minte și în viața sa de adult. Concentrează-te pe responsabilități, petreceți cât mai mult timp împreună și, nu în ultimul rând, nu uita să vă distrați.

 

  • 6-12 ani: Acum poate părea că, într-adevăr, copilul tău nu mai are deloc nevoie de tine. În acești ani începe să primească mai mult sprijin informațional din partea profesorilor, să ia propriile decizii și să încerce cât mai multe lucruri noi. Tot acum își va lăsa personalitatea să iasă din ce în ce mai mult la iveală și se va confrunta cu reușite și nereușite pe care trebuie să știi cum să le gestionezi. Important este să nu devii un părinte excesiv de protector, ci să-l lași pe copil să înțeleagă ce simte și să-ți ceară ajutorul dacă simte nevoia.

 

  • 13-18 ani: Perioada adolescenței este traversată de o mulțime de provocări, atât pentru părinți, cât și pentru adolescent. În această etapă sprijinul emoțional joacă un rol esențial în relația părinte-copil și poate „dicta” relația pe care o veți avea în viitor. Acum, tinerii au nevoie de părinții lor poate mai mult decât în primul an de viață, tocmai de aceea trebuie să încerci să păstrezi o comunicare deschisă, onestă și transparentă cu copilul tău și să îi arăți că poate conta oricând pe tine. 

Cum poți fi alături de copilul tău?

Răspunsul este simplu: fii prezent. Dacă ești prezent, poți fi sigur că viitorul adult va crește armonios și că tu ți-ai făcut treaba bine. Observându-i pasiunile, plăcerile, neplăcerile, mediul în care crește, atât cel de acasă, cât și cel de la școală, copilul nu se va simți niciodată neglijat de părinții săi. 

În plus, petrecând timp de calitate cu cel mic, vei consolida și mai mult relația pe care o ai cu el, iar o relație pozitivă duce la dezvoltarea stimei de sine a copilului. În fond, copiii își doresc pur și simplu să petreacă timp cu părinții lor, fie că este vorba de o ieșire în parc sau de ajutor la teme. Când se simt observați, ascultați și, mai ales, importanți pentru părinții lor, copiii devin adulți echilibrați și încrezători în propriile forțe!

Așadar, cum ești dispus să îi arăți copilului că îl susții întotdeauna? Ești pregătit să îi fii model în primii ani de viață, iar, mai apoi, mentor și prieten? Ce trebuie să reții este că indiferent de tipul de suport pe care i-l oferi copilului tău, financiar, emoțional sau informațional, cel mai mult contează să fii alături de el din punct de vedere afectiv și emoțional în mod constant.

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole