Descoperă care este stilul de învățare al copilului tău

Ți-ai pus vreodată întrebarea: de ce unii oameni rețin mult mai ușor decât tine date istorice, numere de telefon, comentarii literare, țări și capitale sau o limbă străină? 

Ei bine, află că fiecare om are o metodă pe care o adoptă atunci când studiază, pentru a-l ajuta să rețină mai eficient materialul. Fie că vorbim aici de copii, adolescenți sau adulți, conștient sau nu, cu toții au un stil de învățare pe care îl pun în practică și care le aduce rezultatele dorite. 

Oamenii de știință au studiat cele mai bune modalități prin care persoanele pot acumula cunoștințe noi, deoarece niciun stil de învățare nu funcționează pentru toată lumea. 

Ce sunt, concret, stilurile de învățare și care pot fi acestea? 

Stilurile de învățare definesc un set de mecanisme și metode prin care o persoană primește, absoarbe și reține informații noi. 

Există patru tipuri principale de învățare: kinestezic, vizual, auditiv și citit/scris. Aceste stiluri de învățare formează modelul VARK, care aparține teoreticianului Neil Fleming. VARK este un acronim care se referă la: Visual, Auditory, Reading/Writing Preference, and Kinesthetic.   

 

Ești pregătit să explorăm în detaliu fiecare dintre aceste preferințe de studiu? 

 

 

  1. Stil de învățare vizual 

Instrumentele precum diagramele, organigramele, desenele și simbolurile pot fi cruciale pentru înțelegerea noilor concepte, deoarece cursanții vizuali învață folosindu-se de vedere. Persoanele care se încadrează la acest stil, pot lua în considerare crearea unui sistem de simboluri pentru a înlocui cuvintele atunci când iau notițe în clasă.  

Alte strategii de încercat pentru cursanții care se bazează pe metoda vizuală includ: rearanjarea spațială a scrisului pe pagină, crearea unor asocieri personale cu noile informații, iar codificarea culorilor poate fi, de asemenea, utilă pentru a crește interesul vizual. 

  1. Stil de învățare auditiv 

Învățarea are loc prin ascultare pentru cei care preferă auditivul. Drept urmare, acești cursanți trebuie să participe la prelegeri, tutoriale și discuții de grup. Dacă înveți cel mai bine prin mijloace auditive, citește pasajele din cartea text cu voce tare, astfel încât să poți auzi cum sună cuvintele. Instinctiv, ești atent la ritm, accent și tonalitate. 

În plus, poți crea un grup de studiu săptămânal pentru doar pentru a discuta subiectele abordate la curs. Simplele conversații de grup despre conceptele și temele cursului pot fi, de asemenea, foarte benefice. 

  1. Stil de învățare bazat pe citire/scriere 

Cititorii și scriitorii dobândesc cunoștințe prin… citit și scris. Deoarece există multe manuale și cursuri tipărite, cei care învață prin aceste metode sunt deseori mulțumiți de rezultate.  

Dacă înveți cel mai bine citind și scriind, acordă o atenție deosebită glosarelor din manualele tale sau, chiar mai bine, creează-ți propriile notițe pe măsură ce parcurgi un curs. După predare, întoarce-te și verifică notițele. După ce faci acest lucru, scrie o lecție nouă, mai concisă. Listele reprezintă o altă resursă excelentă. În plus, rescrierea explicațiilor și notițelor în propriile cuvinte este un sfat minunat pentru toți cei care participă la lecție. 

  1. Stil de învățare kinestezic 

Cei care adoptă acest stil, dobândesc cunoștințe punand teoria în practică. Persoanele care învață kinestezic înțeleg cel mai bine informația prin reprezentări tactile ale informațiilor. Acești cursanți sunt practici și învață cel mai bine prin descoperirea lucrurilor manual (înțeleg cel mai bine modul în care funcționează un ceas atunci când îl construiesc). De obicei, au nevoie de experiență tactilă pentru a înțelege mai bine orice informație nouă, deoarece sunt în ton cu realitatea și se raportează des la aceasta. 

La clasă, prin implicarea cursanților în procesele de creare, planificare și rezolvare a problemelor, lecțiile sunt mai bine reținute, deoarece sunt experiențe trăite. 

 

În ultimii ani, au apărut mai multe stiluri de învățare menite să ajute din ce în ce mai mult oamenii să descopere care este metoda prin care pot ajunge să asimileze cunoștințe ușor, rapid și plăcut. 

Pe lângă cele existente deja, mai avem și: stilul de învățare logic/analitic, stilul de învățare social/lingvistic, stilul de învățare solitar etc. 

 

Dar cum poți afla care este stilul tău de învățare, în doar câteva minute? 

Iată câteva teste online atât în limba română, cât și în limba engleză care te pot ajuta să descoperi stilul tău personal. 

Deși mulți oameni rămân, de-a lungul timpului, destul de constanți în preferințele de învățare, stilurile se pot schimba și se schimbă cu o oarecare regularitate – acest lucru poate fi influențat de mediul tău de învățare – poate după câțiva ani la școală, liceu sau universitate vei descoperi că ai devenit mai mult un cititor/scriitor decât ai fost în trecut. 

Din acest motiv, poate fi o idee bună să reiei anual testul VARK pentru a te asigura că utilizezi metode de studiu care se potrivesc cel mai bine nevoilor tale actuale de învățare. 

Utilizarea de noi tehnici de studiu nu este ceva ce poate fi făcut peste noapte, iar crearea de noi obiceiuri necesită timp și repetare.  

Fii încrezător că dezvoltarea de noi obiceiuri necesită timp, dar vei observa că devine mai ușor și mai puțin complicat cu fiecare săptămână care trece. 

Nu renunța! 

De ce ca părinte este important să cunoști stilul de învățare al copilului? 

În cazul celor mici, poate fi mai dificil ca ei să știe exact ce metodă li se potrivește cel mai bine. De aceea, părinții pot interveni documentându-se cu privire la stilurile existente și apoi observând pentru care dintre acestea există rezultate durabile și la care reacționează cel mai bine copilul. 

 

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple.  

Ce înseamnă, concret, metoda noastră? Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte. 

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză! 

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica! 

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi ultimele noutati:

Arhive