Blog

Despre Cătălin și curajul de a vorbi în public în limba engleză

Mini Serie Catalin Curaj NLS

Dezvoltarea diferitelor abilități ale copiilor trebuie începută din copilărie, când ei pot asimila informațiile cu mare ușurință.

 

Mai ales în cazul limbilor străine, specialiștii le recomandă părinților să îi încurajeze pe cei mici să învețe o limbă străină de timpuriu. Așa a început și călătoria lui Cătălin la Shakespeare School.

 

La 9 ani, Cătălin era convins că va deveni pilot pentru că, în fond, avea deja o grămadă de ore de „experiență” pe jocurile de flight simulation. „Pe mine dacă mă pui acum să pilotez un avion, o s-o fac și cu ochii închiși!”, spunea el cu mândrie. Totuși, când vedea că prietenii lui nu îl cred și îl tachinează, simțea că nu va reuși niciodată să își împlinească visul.

 

Într-o zi, Cătălin, ca orice copil născut în era tehnologiei, a căutat pe Google cum poți deveni pilot. A văzut că trebuie să ai note mari și să știi limbi străine pentru a reuși să comunici în orice situație. De asemenea, a văzut și că trebuie să muncească mult pentru visul său. „Trebuie să încep de acum”, s-a gândit. „Și cum să încep? Pot să iau note mari la școală și pot să încep să învăț o limbă străină, dacă tot o să-mi trebuiască.”

 

Așa a decis, împreună cu părinții lui, să vină la cursurile de limba engleză de la Shakespeare School. Prima dată când a intrat în sala de clasă, teacher a descoperit un copil timid, căruia îi era frică să vorbească în public. Precum Cătălin, mulți copii care vin din sistemul public de învățământ, unde răspunsurile greșite sunt penalizate, sunt la început destul de retrași.

 

Totuși, atmosfera prietenoasă și zâmbetul cald al profesoarei l-au convins să încerce să arate că și el poate răspunde corect la întrebări.

 

„Hai, Cătălin, poți s-o faci! Dacă vrei să fii pilot și să le arăți pasiunea ta prietenilor tăi, trebuie să muncești!”, și-a spus Cătălin în timp ce ridica, timid, mâna. Spre surprinderea lui, răspunsul său era corect și nu a râs nimeni de el cum i se întâmpla la școală.

 

 

Când a ajuns acasă după prima oră de engleză, Cătălin deja începuse să-și facă planuri. „O să iau numai FB și 10 și o sa intru la cel mai bun liceu și după la cea mai bună facultate și o să ajung cel mai bun pilot din toate timpurile!”

 

Au trecut mai bine de 5 ani de când Cătălin vine la cursurile de limba engleză de la Shakespeare School. Mama lui Cătălin ne spune acum cât de mult s-a schimbat personalitatea lui de când vine la cursuri în fiecare săptămână:

 

„Îmi aduc aminte că în prima zi când s-a întors acasă era șocat de cât de diferită este atmosfera de la engleză comparativ cu cea de la școală. Îmi spunea încontinuu cât de mult i-a plăcut și că abia așteaptă să se întoarcă. Apoi au urmat competițiile de Public Speaking și, deși era mititel, s-a descurcat foarte bine. Eu mă bucur că acum poate să ridice mâna și să răspundă fără să îi fie teamă că greșește, mai ales acum că trece în clasa a IX-a la liceu.”

 

Teacher a creat jocuri care să îl ajute să gândească critic, dar, în același timp, să se simtă în siguranță exprimându-se, iar asta l-a determinat să se alăture familiei noastre.

 

„Niciodată nu mi-a plăcut să răspund în fața clasei pentru că mi se părea că toată lumea este cu ochii pe mine, gata să mă judece pentru orice greșeală. Visul meu de la 9 ani este să devin pilot. Când am început cursurile la Shakespeare School eram foarte motivat să arăt că pot să fac lucrurile de unul singur, deși, ca să fiu sincer, Teacher a făcut treaba mai grea. Ea m-a ajutat să fiu mai deschis lucrurilor noi și mereu crea jocuri bazate pe pasiunea mea pentru avioane ca să mă convingă să învăț. Când eram mic, mama și tata cam trăgeau de mine să iau note mari.”

 

Cătălin țintește acum către un rezultat bun la examenul Cambridge pe care vrea să-l dea înainte să termine liceul. Călătoria lui a continuat alături de Shakespeare School pentru că a văzut că aici poate să fie el însuși fără să se simtă judecat. Ba mai mult decât atât, a descoperit că învățatul nu este atât de greu când îl combini cu lucrurile care îți plac.

 

despre catalin si curajul de a vorbi in public in limba engleza

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole