Blog

Dezvoltarea cognitiva a copiilor – Ce inseamna si cum poate fi stimulata

“Copiii nu trebuie sa fie dresati in mod mecanic, ci sa fie invatati sa gandeasca” – Immanuel Kant

poza articol mic

V-ati intrebat vreodata cum se vede lumea prin ochii copiilor? Ati putea fi surprinsi sa descoperiti ca acestia nu reprezinta varianta in miniatura a adultilor. Copiii gandesc diferit, au perceptii distincte si vad lumea in care traiesc cu alti ochi.

Constientizarea acestor lucruri reprezinta cheia ce deschide calea catre intelegerea comportamentului lor. Pentru a le oferi sprijinul de care au nevoie, noi, profesorii Shakespeare School si voi, parintii, trebuie sa avem asteptari realiste in ceea ce priveste potentialul lor.

Trebuie sa intelegem felul in care experientele pe care copiii le traiesc si cunostintele pe care le dobandesc ii ajuta sa reuseasca in viata. Trebuie sa reflectam asupra modului in care putem face lucrurile diferit pentru copii, in pas cu provocarile secolului 21, pentru a-i ajuta sa invete si sa devina ”campioni la viata”.

Ce inseamna dezvoltarea cognitiva?

poza 1 articol mic

 

Dezvoltarea cognitiva a copiilor se refera la modul in care acestia gandesc, exploreaza lumea din jurul lor si inteleg ceea ce experimenteaza.

Stimularea cognitiva presupune dobandirea cunostintelor necesare, dezvoltarea abilitatilor esentiale si a capacitatii de rezolvare a problemelor. Toate acestea ii ajuta sa isi dezvolte un mod de gandire sanatos.

Este important ca parintii si profesorii sa sustina dezvoltarea cognitiva a copiilor. Acest sprijin esential reprezinta fundatia pe care se va cladi parcursul de succes al copiilor la scoala si mai tarziu in viata.

Stimularea cognitiva – Teoria lui Piaget

“Cu cat un copil a vazut si a inteles mai mult, cu atat vrea el sa vada si sa inteleaga mai mult” Jean Piaget

Copiii se dezvolta rapid in primii ani de viata, nu doar fizic, ci si in ceea ce priveste abilitatile lor de comunicare si din punct de vedere socio-emotional. Pe masura ce acestia interactioneaza cu oamenii din jurul lor, ei fac descoperiri ce ii ajuta sa inteleaga cum functioneaza lumea.

Teoria dezvoltarii cognitive a lui Jean Piaget, psiholog elvetian, indica patru etape diferite ale dezvoltarii mentale a copiilor. Aceasta nu se bazeaza doar pe intelegerea modului in care copiii dobandesc cunostinte, ci si pe intelegerea implicatiilor pe care tipurile de inteligenta multipla le au in acest proces.

Etapa inteligentei senzorio-motorii

Dezvoltarea inteligentei senzorio-motorii a copiilor are loc de la nastere pana la varsta de 2 ani.

  • In aceasta etapa, cei mici cresc rapid si beneficiaza de avantajele abilitatii lor innascute de invatare intensa. Pe masura ce copiii incep sa se tarasca si ulterior sa mearga, ritmul cu care dezvoltarea lor cognitiva are loc se intensifica.
  • In aceasta etapa, creierul copiilor se pregateste pentru dezvoltarea abilitatilor de comunicare timpurie. Din acest motiv, copiii pot invata cu usurinta, la varste fragede, o limba straina, in paralel cu deprinderea limbajului matern.

Etapa inteligentei preoperatorii

Dezvoltarea inteligentei preoperatorii a copiilor are loc la varste cuprinse intre 2 si 7 ani.

  • In aceasta etapa, cei mici dezvolta abilitati simbolice de gandire, invata sa asocieze obiectele cu diverse imagini pentru a da sens lumii in care traiesc. Creierul lor se dezvolta in aceasta perioada pentru a crea propriile lor perceptii despre viata.
  • Din acest motiv, copiii cu varste cuprinse intre 2 si 7 ani se afla in perioada critica de invatare. Aceasta este fereastra ideala de timp in care ei beneficiaza cel mai mult de capacitatea lor cognitiva de absorbtie rapida a noilor informatii.

Etapa operatiilor concrete

De la 7 ani, copiii intra intr-o noua etapa de dezvoltare cognitiva, cea a operatiilor concrete.

  • In aceasta perioada, scolarii dezvolta abilitati logice si incep sa inteleaga si perceptiile celor din jurul lor, modul in care gandesc si emotiile pe care le traiesc.
  • In primii ani petrecuti la scoala, copiii isi dezvolta rapid abilitatile de comunicare si memoria. Chiar daca logica copiilor de 7-11 ani nu este comparabila cu cea a adultilor, acestia se bazeaza foarte mult pe intuitie, care ii ajuta sa inteleaga concepte complexe.

Etapa operatiilor formale

Dupa varsta de 11 ani, copiii intra in etapa de dezvoltare a operatiilor formale.

  • Stimularea cognitiva specifica acestei perioade permite dezvoltarea logicii, a capacitatii de folosire a rationamentului deductiv si de intelegere a conceptelor pe care le considerau abstracte pana in acel moment.

Teoria dezvoltarii cognitive a lui Piaget a avut un impact major asupra educatiei. La Shakespeare School, interactionam cu elevii tinand cont de specificul gandirii si rationamentului lor, in diverse etape de dezvoltare.
Adaptam metoda de predare Shakespeare School caracteristicilor specifice fiecarei etape de dezvoltare cognitiva, pentru a le oferi cursantilor sansa de a obtine cele mai bune rezultate in invatarea limbii engleze.

poza 2 articol mic

Principalii factori care stimuleaza dezvoltarea cognitiva

Copiii sunt dornici sa invete constant lucruri noi, atunci cand sunt sustinuti de parinti si de profesori si beneficiaza de un mediu de invatare propice. Iata care sunt factorii principali care stimuleaza dezvoltarea lor cognitiva:

  • Un mediu de invatare prielnic dezvoltarii cognitive – Copiii invata si se dezvolta cel mai bine intr-o atmosfera in care se acorda atentie sporita manifestarii atentiei si iubirii. Din acest motiv, la Shakespeare School cultivam spiritul de familie. Avem grija sa ii facem pe cursanti sa se simta apreciati si incurajati, pentru ca ei sa invete din placere.
  • Invatarea prin joaca stimuleaza dezvoltarea cognitiva a copiilor – Ai privit vreodata un copil in timp ce se juca? Atunci ai observat bucuria pura din ochii sai, curiozitatea si entuziasmul cu care a intrat in activitatea de invatare. Jocul didactic face procesul de invatare distractiv, captivant si interactiv. Din acest motiv, la Shakespeare School asezonam cu umor si entuziasm activitatile didactice.
  • Cititul contribuie considerabil la dezvoltarea cognitiva a copiilor – Lectura ii ajuta pe copii sa isi stimuleze creativitatea si abilitatile de perceptie a lumii din jur, prin vizualizare. Cititul stimuleaza creativitatea celor mici si ii ajuta sa isi dezvolte abilitatile de comunicare in limba engleza.
  • Activitatea fizica si alimentatia sanatoasa stimuleaza dezvoltarea cognitiva a copiilor – Sportul si hrana sanatoasa sunt esentiale pentru dezvoltarea creierului si astfel, pentru stimularea cognitiva a copiilor. Din acest motiv, la Shakespeare School sustinem un stil de viata sanatos si folosim activitatile de invatare prin joaca in aer liber.
poza 3 articol mic

 

Prin urmare, trebuie sa retinem faptul ca relatiile apropiate de familie si cele pe care copiii le au cu educatorii influenteaza dezvoltarea lor cognitiva. Impreuna, parintii si educatorii sunt in pozitia unica in care pot modela felul in care copiii se dezvolta, gandesc si invata.

Trebuie sa cream impreuna, acasa si la scoala, un mediu prielnic pentru dezvoltarea cognitiva si socio-emotionala a copiilor, in care sa beneficieze de iubire si intelegere. Trebuie sa le oferim sansa de a invata prin joaca, intr-un mediu sanatos, propice dezvoltarii lor.

Trebuie sa ii incurajam sa citeasca, sa se implice in jocuri de memorie, sa comunice, sa puna intrebari si sa exploreze natura si mediul inconjurator. Astfel, se va dezvolta o minte sanatoasa intr-un corp sanatos, ceea ce le permite copiilor sa obtina performantele scolare dorite.

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole