Blog

Gestionarea comportamentului ostil în rândul copiilor

Gestionarea comportamentului ostil in randul copiilor 2

Toți copiii trec prin momente de furie când singura lor reacție este să țipe, să arunce cu obiecte sau să lovească orice le stă în cale. Cu siguranță și tu ai trecut prin astfel de momente cu copiii tăi până acum. Controlul emoțiilor nu este o abilitate cu care ne naștem, ci, mai degrabă, una pe care o dobândim cu ajutorul părinților noștri. Același lucru se aplică și pentru copiii tăi.

Într-adevăr, poate deveni puțin frustrant să vezi că cel mic nu își corectează comportamentul imediat după ce îi atragi atenția și îi explici că modul în care reacționează nu este unul adecvat, însă, precum Roma nu a fost construită într-o zi, nici copiii nu vor învăța „ce este bine” și „ce nu este bine” de pe o zi pe alta. În astfel de situații trebuie să te înarmezi cu multă răbdare, să îți păstrezi calmul și să eviți pe cât posibil să agravezi situația. 

Copilăria, în general, este perioada din viața copiilor când părinții lor trebuie să dea dovadă de multă răbdare și înțelegere. Când părinții nu pot face față comportamentului neadecvat al copiilor, încep să se simtă, de cele mai multe ori, neajutorați și, încet-încet, își vor pierde și cea mai mică speranță că vor trece peste această etapă mai neplăcută din viața copiilor lor. În astfel de momente apar și sentimentele de vinovăție, părinții simțind că nu pot controla momentele de agresivitate care vin din partea copiilor sau că nu și-au dat silința îndeajuns de mult. 

Este important să știi că nu ești singurulul care se află în această situație. Există o mulțime de alți părinți care trec prin ce treci și tu. De asemenea, când simți că ai încercat orice soluție și toate au dat greș, apelează la ajutorul unui specialist.

Gestionarea comportamentului ostil in randul copiilor 1

Ce trebuie să știi despre anger management?

Nu este întotdeauna evident ce cauzează aceste „ieșiri” agresive ale copiilor. Uneori pot fi cauzate de mediul de acasă, alteori de cel extern. Sunt situații în care copilul nu este fericit cu ce se întâmplă acasă, este șicanat de ceilalți colegi la școală, nu face față presiunii academice sau pur și simplu caută atenție din partea părinților. 

Cea mai bună modalitate de a înțelege de ce copilul tău reacționează în acest mod este să comunici cu el. Până nu pui deoparte puțin timp pentru a afla ce îl deranjează, nu vei reuși să-l ajuți. Dacă a trecut de perioada în care era preșcolar, cu atât mai mult. 

Comportamentul ostil este deseori întâlnit în rândul copiilor de până la 5 ani, dar când cel mic demonstrează în nenumărate rânduri că nu reușește să facă față anumitor emoții și apelează la violență, atunci trebuie să-ți pui câteva întrebări și să acționezi cât mai repede. 

Este normal ca cel mic să se simtă furios uneori, dar rolul unui părinte este să îl învețe pe copil cum să gestioneze aceste emoții astfel încât să nu se rănească nici pe el, nici pe cei din jur, fie fizic sau emoțional. Acestea fiind spuse, iată câteva sfaturi pentru momentele când copilul tău este agresiv:

Gestionarea comportamentului ostil in randul copiilor 3

  • Păstrează-ți calmul! Când te confrunți cu un copil care nu vrea să asculte ce îi spui sau care recurge la metode violente de a-și exprima sentimentele, este ușor să pierzi și tu controlul. Totuși, când țipi la el sau îl pedepsești nu faci nimic decât să îi arăți că acest comportament este normal. Ține minte: tu ești primul model în viață al copilului tău!
  • Nu renunța! Chiar dacă cel mic nu este atât de receptiv la sfaturile tale precum ți-ai fi dorit, asta nu înseamnă că trebuie să renunți și să-l lași să continue să aibă acest comportament. Cum menționam anterior, comportamentul unui copil este dificil de modificat, însă dacă îi acorzi timp și atenție, sigur vei vedea o diferență.
  • Ajută-l să-și dezvolte capacitatea de a rezolva probleme! Frustrarea în rândul copiilor și, ulterior, comportamentul ostil, apare atunci când se confruntă cu o situație în care nu știu cum să reacționeze. Gândirea critică și abilitatea de a rezolva probleme îl pot îndemna pe copil să comunice mai bine și să ceară ajutor când are nevoie. 
  • Recompensează comportamentul adecvat! Dacă în urma unei situații tensionate cel mic a reușit să găsească singur o soluție și să se calmeze, laudă-l! La fel și când îți cere ajutorul sau când își exprimă sentimentele într-un mod calm, fără să se enerveze. 

Gestionarea comportamentului ostil in randul copiilor 4

3 strategii pe care le poți pune în practică atunci când copilul este ostil

  • Îndeamnă-l să vorbească liber despre ceea ce simte! Comunicarea este cuvântul de bază atunci când vine vorba de strategiile de disciplinare a copiilor în situațiile în care comportamentul lor nu este tocmai unul adecvat. Prin promovarea unei comunicări deschise, nu lași loc de interpretat. De asemenea, îi arăți copilului că ești întotdeauna alături de el și că nu trebuie să își păstreze sentimentele negative doar pentru el. Poartă discuții sincere cu el și asigură-l că nu îl vei certa pentru modul în care se simte. Astfel, poți preveni „ieșirile” violente.
  • Ține cont de sentimentele sale! Uneori, părinții au tendința de a cataloga anumite acțiuni ale copiilor ca fiind doar niște perioade peste care vor trece singuri. Dacă cel mic observă că ceea ce simte nu este luat în serios de către părinții lui, atunci va încerca și mai mult să le atragă atenția prin comportamentul său agresiv. Mai târziu, copilul va ajunge să se închidă în el și orice încercare de comunicare din partea părinților va fi refuzată. Arată-i din primul moment în care vine la tine să-ți ceară ajutorul că ceea ce simte este important pentru tine și că îl vei ajuta să facă față acestor emoții fără să recurgă la ostilitate.
  • Învață cum să înlături situațiile negative! Când copilul se comportă neadecvat, fie acasă sau în public (țipă, aruncă cu obiecte, lovește obiecte sau oameni, plânge etc.), cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci este să vorbești cu el pe un ton calm și să-l privești în ochi. Întreabă-l de ce recurge la astfel de acțiuni și de ce se simte așa, astfel încât să găsiți o soluție împreună, iar cel mic să-și conștientizeze sentimentele. 

Uneori, să faci față cu un copil care dă dovadă de un comportament ostil este dificil pentru fiecare părinte. Nu este, însă, nicio rușine dacă ceri ajutor celor din jur sau chiar unui specialist care să te învețe cum ar trebui să te comporți în astfel de momente. Poți încerca și să îi insufli copilului tehnici de mindfulness pentru a se calma și a-și dezvolta anumite abilități precum gestionarea emoțiilor sau gândirea critică. La Shakespeare School, cursurile de limba engleză sunt gândite și în jurul acestor tehnici de mindfulness tocmai pentru a veni în sprijinul copiilor (și al părinților, de altfel), învățându-i, pe lângă limba engleză, cum să ajungă Campioni la Viață.

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole