Blog

Ghidul părinților pentru siguranța online a copiilor

Ghidul parintilor pentru siguranta online a copiilor 1

Spațiul virtual a devenit un mediu din ce în ce mai atractiv pentru tineri dar și chiar pentru copii. Fie că vorbim despre rețelele sociale, aplicații de tip chat sau diverse site-uri cu conținut  gratuit, copiii par să își petrecă tot mai mult timp în online.

Care sunt însă riscurile sau pericolele accesului nesupravegheat pe Internet?

Potrivit asociației Salvați Copiii, 96% dintre copii accesează Internetul folosind telefonul smart, iar unul din doi copii a fost victimă a diverselor forme de hărțuire online. 

Mai mult decât atât, „54% dintre copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani afirmă că au fost afectați emoțional sau jigniți în spațiul virtual. Totodată, 43% dintre ei recunosc că au văzut sau primit mesaje cu caracter sexual, 61% simțindu-se inconfortabil ca urmare a ceva văzut pe Internet. Deși mediul online reprezintă principala sursă de informare a copiilor respondenți, 48% dintre aceștia afirmă că verifică uneori, rar sau deloc valoarea de adevăr a informațiilor citite online”, relevă un studiu desfășurat de Salvați Copiii în 2019. 

Internetul poate fi un spațiu minunat în care copiii își pot îmbogăți cunoștințele, pot ține legătura mult mai ușor cu colegii sau cu profesorii lor sau unde își pot dezvolta creativitatea și alte abilități importante pentru ei. Și, pentru că din ce în ce mai mulți copii dețin un telefon smart, o tabletă sau un laptop de pe care pot accesa Internetul cu ușurință, a devenit o adevărată provocare pentru părinți să fie vigilenți și să le monitorizeze activitatea.

Ghidul parintilor pentru siguranta online a copiilor 4

Riscurile spațiului online

Spațiul online se poate transforma, însă de pe-o zi pe alta într-un adevărat danger zone pentru siguranța copiilor. Fără niciun fel de protecție împotriva conținutului sensibil, copiii pot fi supuși cu ușurință riscurilor de mai jos:

  • cyberbullying (intimidarea, hărțuirea sau amenințarea victimelor),
  • expunerea la conținut dăunător, ilegal sau cu tentă sexuală,
  • afectarea identității sau a reputației online,
  • informații neverificate de tipul fake news sau clickbait,
  • dependența față de jocurile video sau de Internet, în general,
  • furtul datelor cu caracter personal,
 • grooming (ademenirea de către agresorii sexuali),
 • primirea de mesaje, imagini sau videoclipuri cu tentă sexuală.

 

Ce trebuie să iei în considerare înainte să-i oferi copilului acces la Internet?

Este copilul tău pregătit să navigheze Internetul de unul singur? Oricât de riguroase ar fi regulile pe care i le impui copilului, dacă cel mic nu este destul de bine pregătit pentru a se apăra de pericolele mediului online, tot efortul tău se poate risipi într-o secundă. 

În general, copiii pot începe să folosească Internetul de unii singuri de la vârsta de 9 ani. Totuși, dacă vezi că cel mic nu pare încă pregătit să facă acest pas destul de important în ceea ce privește independența sa, nu înlătura în totalitate toate regulile pe care le-ai impus deja. 

De asemenea, nimic nu poate înlocui educația pe care i-o oferi copilului tău cu privire la folosirea Internetului pentru a-i asigura un grad înalt de siguranță online. Iată câteva sfaturi pentru a-l pregăti pe copil:

Ghidul parintilor pentru siguranta online a copiilor 3

 • Învață-l să-și folosească rațiunea pe Internet. Este absolut vital ca cel mic să poată recunoaște de unul singur o informație falsă sau un site periculos care îi poate fi dăunător.
 • Explică-i ce înseamnă confidențialitatea și informațiile personale. De la postarea unui selfie până la diseminarea informațiilor personale care, la prima vedere, par nevinovate este un pas extraordinar de mic. Copiii, deseori, nu aplică filtrul gândirii în astfel de situații; ei îți vor relata orice ține de viața lor cotidiană fără să se gândească înainte. Pentru a evita astfel de situații în mediul online, ia-ți destul de mult timp să-i explici copilului cum funcționează conceptul de confidențialitate pe Internet, cum informațiile sale pot fi prelucrate cu ușurință și cum străinii pot profita de acestea, în termeni simplificați pentru a-i fi ușor de înțeles.
 • Fă-ți mereu timp pentru întrebări deschise. Nu îl copleși pe cel mic stând mereu lângă el când accesează Internetului. Arată-i că ai încredere în el și că știi că va folosi Internetul într-un mod responsabil. Apoi, lasă-i puțin spațiu și asigură-l că îi poți răspunde oricând la întrebări, așa că poate fi mereu sincer cu tine. 
 • Subliniază faptul că necunoscuții pot fi la fel de periculoși online, cât și în viața reală. Scopul tău nu ar trebui să fie acela de a-l speria pe copil, ci de a-l avertiza de existența unor oameni care nu sunt de încredere. De aceea, nu-l lăsa niciodată să folosească informații personale sau bancare (ale părinților, bineînțeles). Învață-l să nu accepte cereri de prietenie ale străinilor sau să verifice cu tine înainte și nici cadouri, oferte sau alte promoții suspicioase.

Ghidul parintilor pentru siguranta online a copiilor 2

Ce faci când cel mic a avut o experiență neplăcută în mediul online?

Este aproape imposibil să îți aperi copilul de pericole în general, darămite în mediul online unde informația circulă cu o viteză uluitoare. Imaginile, videoclipurile sau mesajele cu conținut sensibil care îi pot afecta grav sunt distribuite pe Internet aproape instantaneu, așa că este prea greu pentru părinți să monitorizeze chiar tot ce văd copiii.

Nu în mod surprinzător, din ce în ce mai mulți copii devin victimele fenomenelor agresive din mediul online, precum cyberbullying-ul, hărțuirea de către adulți răuvoitori sau vizionarea unui conținut nepotrivit vârstei.

Când vorbim despre experiențele neplăcute cu cei mici, aceștia tind să diminueze sau chiar să ascundă gravitatea situației. De asemenea, copiii nu cunosc modurile prin care se pot proteja, primind conținutul nepotrivit ca atare și considerând că este normal. Ei bine, tocmai acesta este motivul principal de a avea o comunicare deschisă cu copilul tău. În plus, multe situații de acest fel trec neobservate de către părinți pentru că cei mici nu se comportă într-un mod neobișnuit sau pur și simplu nu le spun ce s-a întâmplat.

Când cel mic alege să-ți semnaleze că a avut o experiență negativă în mediul online, el poate avea o atitudine pasivă față de ce i s-a întâmplat, nu vrea să vorbească despre situația respectivă cu adulții sau starea lui de spirit este afectată. Acești 3 indici îți pot arăta că este timpul să găsești o soluție pentru a păstra siguranța online a copilului. Iată ce poți face:

 • nu pune presiune pe copil să-ți povestească ce s-a întâmplat, ci explică-i că poate veni el la tine când este pregătit să vorbească,
 • verifică siguranța sa online: uită-te la aplicațiile pe care le folosește, la setările de siguranță, la opțiunea de control parental, iar dacă observi ceva neobișnuit, consolidează măsurile de siguranță,
 • folosește programe sau aplicații pentru a bloca conținutul dedicat adulților de pe site-urile pe care le frecventează copilul,
 • îndeamnă-l să ia o scurtă pauză de la folosirea rețelelor de socializare (în afară de situațiile în care are nevoie de acestea pentru școală),
 • verifică dacă a divulgat în vreun fel informații cu caracter personal.

Accesul copiilor la Internet este un subiect delicat pentru mulți părinți. Cu toate acestea, trăind într-o eră digitală, în care Internetul este unul dintre cele mai utilizate instrumente de informație și socializare, trebuie să creezi un ghid complet pentru ca cel mic să știe cum să evite situațiile neplăcute.

 

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră? Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

 

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole