Blog

Importanța activității fizice în dezvoltarea copiilor

Importanta activitatii fizice in dezvoltarea copiilor 3

Activitățile fizice au un rol foarte important în dezvoltarea armonioasă și creșterea frumoasă a copiilor.  

Practicarea unui sport, indiferent care este acela, aduce o mulțime de beneficii copiilor și adolescenților atât din punct de vedere al sănătății fizice cât și al celei psihice (echilibru emoțional). 

Așadar, în următoarele rânduri îți vom prezenta câteva dintre avantajele sportului: 

  • Menține corpul puternic și sănătos   
  • Îmbunătățește atenția și memoria  
  • Crește nivelul de concentrare 
  • Reduce riscul de depresie 
  • Dezvoltă abilitățile de socializare 

Menține corpul puternic și sănătos   

Menținerea greutății corporale este un lucru din ce în ce mai greu de realizat în ziua de azi, deoarece mâncarea de tip fast-food este prezentă la orice pas.  

Activitatea fizică este soluția care îți va ajuta copilul să mențină o greutate corporală normală și să se bucure de o viață sănătoasă. 

Nu uita că pe lângă abordarea clasică, sportul poate fi făcut și într-un mod distractiv, precum: dansul, mersul pe role, trasee montane, cațărări etc. 

Îmbunătățește atenția și memoria    

Activitatea fizică joacă un rol foarte important în dezvoltarea creierului și susține funcțiile de coordonare, memorie și orientare în spațiu.    

Pe de altă parte, mișcarea contribuie la o mai bună gândire, crește abilitatea de concentrare și atenție, astfel rezultând o bună capacitate de învățare și performanțe școlare ridicate.   

Prin urmare, un copil activ fizic va reține și își va aminti mai ușor informațiile primite.  

Crește nivelul de concentrare   

Concertarea atenției este esențială pentru majoritatea sarcinilor. De cele mai multe ori, copilul nu se poate concentra pe deplin, fiind foarte ușor de distras.   

Atenția și concentrarea pot fi amplificate prin exerciții fizice regulate, deoarece ajută la susținerea substanțelor de la nivelul creierului, responsabile pentru dezvoltarea de noi conexiuni cerebrale.   

Sportul ajută și la îmbunătățirea calității somnului, fiind un pilon important atunci când vorbim despre concentrarea atenției. 

Reduce riscul de depresie   

Da, și copiii pot suferi un episod de anxietate. Ei pot trece prin aceleași stări și provocări emoționale precum adulții.     

Chiar dacă nevoile lor materiale și emoționale sunt asigurate, anxietatea poate apărea în viața unui copil. Aceste lucru este influențat atât de factorii biologici, cât și de factorii de mediu.   

O soluție pentru evitarea acestor episoade este sportul care poate preveni sau chiar combate depresia copiilor, deoarece atunci când fac mișcare, corpul lor secretă mai multă serotonină, numit și hormon al fericirii.   

Este dovedit că un copil activ fizic suferă mult mai rar de stări de depresie, anxietate, frică sau stres.  

Importanta activitatii fizice in dezvoltarea copiilor 1

Dezvoltă abilitățile de socializare   

Exercițiile fizice îi ajută pe copii să-și dezvolte abilitățile de socializare și le oferă ocazia de a-și face noi prieteni.   

Fotbal, baschet și handbal sunt sporturi de echipă unde jucătorii participă împreună pentru a atinge țelul jocului. Acestea îi ajută pe cei mici să își perfecționeze abilitățile de comunicare, precum învățarea modului de a citi indicii non-verbale, exersarea muncii în echipă și adoptarea rolurilor de conducere.  

Sfaturi pentru părinți:   

Pentru a-l determina pe copil să facă mișcare, lasă-l să-și aleagă singur sportul sau activitatea fizică pe care o dorește. Nu-l obliga să joace fotbal, dacă este pasionat de înot. Obligându-l să facă un sport care nu îi place, vei obține fix efectul opus:  îl va privi ca pe o pedeapsă.   

Fii un exemplu pentru copilul tău! Doar vorbindu-i despre importanța sportului, nu vei fi prea convingător. Este necesar să vadă că și părinții lui sunt adepții mișcării și se bucură de toate beneficiile pe care sportul le oferă.  

Importanta activitatii fizice in dezvoltarea copiilor 2

Cum să faci activitatea fizică distractivă?   

Atunci când activitatea fizică este dedicată copiilor mici și preșcolarilor, ea trebuie văzută ca un mod distractiv de a petrece timpul.   

Iată cum poți face ca cel mic să vadă sportul ca pe o distracție:   

  • Dansul este o metodă distractivă, ce-l va încuraja pe copilul tău să facă mișcare. Dă drumul la muzică și lăsați-vă purtați de ritmuri.    
  • „De-a v-ați ascunselea” este o altă activitate pe care o poți face cu cel mic, implicând distracție, dar și mișcare fizică.   
  • Prinselea și săritul corzii sunt foarte importante pentru dezvoltarea musculaturii și a oaselor. Lasă-ți copilul să-și invite prietenii la el pentru a se juca împreună. Cu siguranță se va distra de minune!   

În concluzie, sportul are multe beneficii pentru copii. Le îmbunătățește starea fizică, îi învață abilități importante de viață și le crește șansele să devină adulți activi.  

Fii un model și încurajează-ți copiii să devină activi cât mai mult posibil.   

PS: Să nu uităm că sportul înseamnă și disciplină. Un copil care practică sport este mult mai disciplinat, mai calm și îi este mult mai ușor să se concentreze asupra obiectivelor sale. 

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple.    

Ce înseamnă, concret, metoda noastră? Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.   

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!   

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica! 

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole