Blog

Pasiunile la copii și importanța dezvoltării lor

Importanta dezvoltarii pasiunilor la copii 1

Există o mulțime de moduri prin care pasiunile sau hobby-urile pot îmbunătăți viața unui copil. Prin dezvoltarea unui hobby, copilul poate prinde curajul de a se exprima liber, își poate descoperi interesele și pasiunile, se poate cunoaște mai bine și își poate consolida încrederea în sine. 

O altă latură a hobby-urilor în rândul copiilor o reprezintă găsirea drumului în viață. Nu de puține ori s-a întâmplat ca un hobby din copilărie să se transforme în cariera mult visată de către copil. De pildă, un copil care colecționează pietre poate deveni un viitor geolog sau copilului căruia îi place să se joace „de-a doctorul” cu jucăriile sale de pluș poate deveni medic. 

Cert este că nu există limite când vine vorba de hobby-uri. Acestea pot varia de la cele mai întâlnite pasiuni precum pictura, muzica sau dansul, la unele mai neobișnuite precum colecționarea de benzi desenate sau experimentele științifice. Un lucru este sigur, totuși. Hobby-urile contribuie la dezvoltarea personală a copiilor, așa cum vom vedea în continuare.

Până atunci, însă, este bine de știut că cei mici calcă pe urmele părinților lor când vine vorba de alegerea unui hobby. Părinții sunt primele modele în viață ale copiilor lor, așa că, dacă cei mici vor vedea acasă că și părinții lor au pasiuni cât mai diverse, și ei vor dori să-și descopere propriile interese. Ca părinte, deci, încearcă să îl încurajezi pe cel mic să încerce cât mai multe lucruri pentru a găsi ceea ce-l pasionează cu adevărat. 

Importanta dezvoltarii pasiunilor la copii 2

Cum îl ajuți pe cel mic să-și găsească un hobby?

Uneori, lucrurile par mult mai complicate la prima vedere decât sunt cu adevărat. Când vine vorba de încurajarea copilului pentru a-și găsi propriile hobby-uri (și a le practica, bineînțeles), nu trebuie să creezi o strategie extrem de complicată. 

Copiii sunt ca niște „bureți” care absorb orice fel de informație cu care intră în contact. În momentul în care copilul descoperă ceva nou, este aproape sigur că va dori să afle și mai multe lucruri despre subiectul respectiv. Va intra, deci, într-o perioadă în care va insista să îl ajuți să învețe tot ce este de învățat despre hobby-ul lui, lucru care trebuie încurajat. 

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci, ca părinte, pentru a-l încuraja pe cel mic să-și caute un hobby este să-i fii aproape atunci când are nevoie de ajutor, susținere sau încurajări. Acum este timpul propice pentru a-l învăța pe cel mic abilități de care va avea nevoie în viață precum stabilirea unor obiective, urmărirea unor instrucțiuni sau planificarea riguroasă. 

Când observi că a devenit puțin descurajat și că nu mai are același elan ca la început, amintește-i că nu orice lucru vine ușor pentru fiecare. Așa cum la școală trebuie să muncească pentru a consolida informația primită de la profesor, și în cazul hobby-urilor trebuie să depui puțin efort. Dacă nu se străduiește să-l cunoască în profunzime sau, de ce nu, să exceleze, interesul său pentru hobby scade și, cel mai probabil, va ajunge să renunțe la el.

Importanta dezvoltarii pasiunilor la copii 4

Un alt mod prin care îl poți ajuta pe cel mic să-și găsească un hobby este prin puterea exemplului. Așa cum spuneam, copiii, deseori, calcă pe urmele părinților lor în alegerea unui hobby. Fie că sunt motivați de ei pentru a-și căuta o pasiune, o activitate pe care să o desfășoare din interes sau că vor să imite comportamentul lor, este important ca părinții să țină minte că joacă un rol important în alegerile pe care copilul le face. 

În acest caz, poți, de exemplu, să îi arăți copilului tău ce îți place ție să faci. Dacă îți place să pictezi, organizează o zi specială în care să pictezi cu cel mic. Dacă îți place să ieși la alergat, îndeamnă-l să ți se alăture într-o seară. Dacă îți place să mergi la pescuit, stabilește o zi în care să-l înveți cum să pescuiască. 

În esență, pe lângă faptul că îl ajuți pe cel mic să își descopere propriile interese și pasiuni, ajungi să petreci și timp de calitate cu el. În plus, copiii au nevoie să știe că este întotdeauna cineva alături de ei în cazul în care au nevoie de îndrumare.

 

Care sunt principalele beneficii ale dezvoltării pasiunilor încă din copilărie?

Indiferent de vârstă, de resurse sau de mediul familial sau academic, copiii care își dezvoltă hobby-uri încă de timpuriu pot beneficia de o mulțime de câștiguri, atât pe plan personal, cât și pe plan profesional. Chiar dacă ți se pare mult prea devreme să iei în considerare avantajele pe care dezvoltarea unui hobby le are în viitoarea carieră a copilului, ei bine, trebuie să știi că abilitățile pe care și le dezvoltă acum sunt esențiale pentru viitorul său și, fără ele, poate întâmpina dificultăți.

Importanta dezvoltarii pasiunilor la copii 3

Iată câteva beneficii ale dezvoltării unui hobby în rândul copiilor:

  • Câștigă abilități importante pentru viitor. Așa cum menționam anterior, există anumite abilități pe care copilul trebuie să și le însușească încă din copilărie: cele care țin de comunicarea interpersonală, de creativitate, de management sau încrederea în sine. De asemenea, dacă hobby-ul implică interacțiunea cu alte persoane, copilul poate învăța cum să lucreze eficient în echipă, lucru de care sigur se va folosi la viitorul locul de muncă.
  • Își poate găsi viitoarea carieră. Pentru unii părinți, cel mai mare vis este ca micuții lor să ajungă să-și găsească o carieră pe care s-o îndrăgească. Deseori, acest lucru poate deveni realitate dacă își transformă hobby-ul din copilărie într-o carieră. În plus, situații de oameni care și-au urmat pasiunea și au făcut din aceasta o carieră există pretutindeni, așa că lasă-l să le ia drept exemplu.
  • Poate învăța să comunice deschis. Există hobby-uri care îl determină pe copil să lucreze în echipă. Prin interacțiunea cu alte persoane, copilul câștigă abilități de socializare esențiale în viață. În plus, poate cunoaște noi culturi și noi moduri de a gândi care îi vor deschide orizonturile.
  • Se poate concentra și pe altceva în afară de școală. Stresul în rândul copiilor este mai comun decât ți-ai fi putut imagina. Pentru a preveni acumularea tensiunii cauzate de mediul academic, copiii apelează deseori la activitățile extracurriculare. Hobby-urile, așadar, reprezintă unul dintre cele mai eficiente moduri prin care copiii se pot relaxa și prin care își pot reîmprospăta forțele.

Așadar, dezvoltarea unei pasiuni, a unui hobby, nu poate să aducă decât beneficii în viața copiilor, dar și mai târziu, atât pe plan personal, cât și pe plan profesional. De la dezvoltarea unor abilități, până la croirea propriului drum în viață, copiii se pot bucura doar de avantaje atunci când fac lucruri care îi pasionează. Așa că, dacă încă nu l-ai încurajat pe cel mic să-și găsească un hobby, fa-o cât mai repede!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole