Blog

Inteligența muzicală – definiție, caracteristici și mod de învățare

Inteligenta muzicala definitie caracteristici si mod de invatare 3

Teoria Inteligențelor Multiple, Howard Gardner argumenta că inteligența unei persoane nu se măsoară doar cu ajutorul succeselor academice, ci, mai degrabă, este o combinație de 8 tipuri diferite de inteligență. Ei bine, inteligența muzicală face parte din acele 8 tipuri de inteligență enumerate de Gardner și, după cum sugerează și numele, are menirea de a reprezenta creativitatea și esența vieții prin sunete.

Inteligența muzicală măsoară abilitatea unui artist de a interpreta, de a compune, de a aprecia muzica și tiparele muzicale. Oamenii care stăpânesc cu excelență acest tip de inteligență muzicală se pot folosi, de regulă, de ritm și tipare muzicale atunci când învață. În mod deloc surprinzător, muzicienii, compozitorii, dirijorii și criticii de muzică sunt cei pe care Gardner îi cataloghează ca având o inteligență muzicală foarte bine dezvoltată.

Elevii pot fi încurajați să-și dezvolte inteligența muzicală cu ajutorul artei (muzică, pictură, teatru, dans) care, pana la urmă, poate ajuta la îmbunătățirea unor abilități esențiale pentru orice persoană. Aceste abilități nu trebuie să fie exclusiv din spectrul artei, ci se pot întinde pe mai multe domenii și discipline. 

Inteligența muzicală nu se aseamănă cu cea geografică sau cu cea logico-matematică unde copilul trebuie să aibă o anumită pricepere aproape înnăscută pentru a o stăpâni în totalitate. Mai degrabă, inteligența muzicală poate fi dobândită și perfecționată cu ajutorul exercițiului. De exemplu, studiul teoriei muzicale, compunerea unor melodii sau dobândirea abilității de a cânta la un instrument sunt câteva moduri de a-ți dezvolta inteligența muzicală.

Inteligenta muzicala definitie caracteristici si mod de invatare 4

Care sunt caracteristicile inteligenței muzicale?

Persoanele care stăpânesc foarte bine inteligența muzicală pot să învețe să cânte la instrumente cu ușurință, să cânte din voce, să identifice linii melodice și ritmuri sau să diferențieze între sunete și instrumente. 

Copiii cu acest tip de inteligență învață aproape exclusiv prin mijloace auditive, având o memorie auditivă foarte bine dezvoltată – pot să rețină și să răspundă la o varietate de sunete, inclusiv vocea oamenilor, sunetele mediului înconjurător și muzica.

De asmenea, ei pot recunoaște foarte ușor stilurile muzicale, să colecționeze muzică sub formă de CD-uri sau viniluri, precum și informație muzicală și, mai ales, pot fi distrași destul de des de zgomotele pe care le aud în jurul lor. 

În plus, ei privesc muzica drept o modalitate minunată de a se exprima. Pot identifica simbolismul existent într-o melodie și își pot exprima ideile și sentimentele prin sunet și versuri. 

Copiii care au o inteligență muzicală, pur și simplu adoră muzica, considerând-o parte esențială a vieții lor. Le poate fi mai ușor să rețină o listă generoasă de compozitori, cântăreți sau titluri ale unor melodii decât să rețină o lecție de la școală care nu-i interesează. Și, mai mult decât atât, îi pot surprinde pe cei din jur cu abilitatea lor de a învăța o melodie după ce au auzit-o o singură dată.

Inteligenta muzicala definitie caracteristici si mod de invatare 2

Iată o listă de trăsături pe care oamenii cu inteligență muzicală le pot deține:

  • au un simț excelent al ritmului,
  • rețin melodii foarte ușor sau învață să cânte la instrumente mult mai repede decât ceilalți,
  • fredonează mereu câte o melodie, chiar și doar în minte,
  • identifică diferite instrumente folosite într-o melodie cu ușurință,
  • folosesc intonația atunci când comunică cu ceilalți pentru a-și exprima ideile și sentimentele,
  • sunt foarte buni dansatori.

Aceste trăsături ți se pot părea vagi, dar oamenii care au dovedit de-a lungul timpului că posedă o inteligență muzicală impresionantă te pot contrazice. Dintre aceștia amintim: Wolfgang Amadeus Mozart care a început să cânte la pian de la 4 ani și este considerat un adevărat child prodigy, Ludwig van Beethoven care este considerat cel mai mare compozitor din istorie și care, după ce și-a pierdut auzul, își imagina notele muzicale în minte pentru a compune sau, mai apropiat de timpurile noastre, Michael Jackson, care a fascinat o lume întreagă cu simțul ritmului, vocea și mișcările lui de dans.

Inteligenta muzicala definitie caracteristici si mod de invatare 1

Cum dezvoltăm inteligența muzicală?

Elevii care au acest tip de inteligență prezintă mai multe abilităță la școală, inclusiv recunoașterea ritmului și aprecierea tiparelor de orice fel. Aceștia învață cel mai bine cu ajutorul muzicii și al ritmului, ascultă muzică sau o creează cu plăcere, adoră poezia ritmică și pot studia mai bine cu muzică pe fundal. 

Ca profesor sau părinte poți încerca să îl ajuți pe cel mic să își dezvolte inteligența muzicală prin următoarele metode:

  • includerea muzicii la ore sau în timpul temelor, oricând este posibil,
  • încurajarea copilului să se folosească de muzică atunci când face proiecte, 
  • introducerea discuțiilor despre muzică, precum „ce fel de muzică era populară într-o anumită perioadă istorică”, de exemplu,
  • încurajarea elevilor de a pune muzică în pauze sau de a crea un playlist al clasei,
  • învățarea unei limbi străine prin studierea versurilor din piesele muzicale în acea limbă.

Copiii ar trebui să fie expuși cât se poate de mult la muzică încă de la o vârstă fragedă pentru a-și stimula abilitățile muzicale. În fond, muzica este un element care leagă oamenii indiferent de cultură sau nivel de educație. De asemenea, muzica poate fi și un mod eficient pentru ca cel mic să-și îmbunătățească stima de sine.

În plus, muzica poate reduce stările de anxietate, îi încurajează pe copii să mediteze, promovează creativitatea, îmbunătățește capacitatea de a fi atenți la ore, precum și interacțiunile interpersonale. 

Așadar, exprimarea gândurilor și sentimentelor prin intermediul muzicii este o formă naturală de comunicare interumană. Muzica a captivat lumea încă de la începuturile timpului și continuă să ne surprindă prin sunete, combinații muzicale și tipare noi în fiecare zi, așa că încurajează-l pe cel mic să își dezvolte inteligența muzicală oricând ai posibilitatea.

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră? Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

 

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole