Blog

Interviu cu Olivia Vicol

Olivia Vicol este in prezent studenta in anul 3 la Birmingham University, candidata la MPhil la Goldsmitsh College, University of Londontrainer si trainerul nostru pentru programul de consiliere educativa “Destination UK”. De asemenea, dorim sa mentionam cu mandrie ca Olivia este an alumna of Shakespeare School.

Ne revedem cu Olivia la sfarsitul acestei saptamani, cu ocazia celei de-a 5-a editii a programului “Destination UK”, dar pentru a o cunoaste mai bine, am rugat-o sa ne raspunda la cateva intrebari. Asadar, va invitam in continuare sa cititi despre experientele Oliviei acumulate in Marea Britanie, dar si in Romania:

2 (galerie) - 337_1_despre_program_6364.jpgCe ne poti spune despre experienta ta universitara?

In prezent sunt studenta in anul 3 la Birmingham University si candidata la MPhil la Goldsmitsh College, University of London. Insa pana sa ajung la Birmingham si pana sa aleg Godlsmith am cochetat si cu Cardiff, Leeds si Bournemouth, apoi m-am plimbat la Nottingham, Manchester, UCL, Imperial. Am vrut sa ma asigur ca fac alegerea potrivita si pentru asta am ajuns sa cunosc foarte bine specificul multor universitati, pretentiile lor la admitere, precum si costurile de trai in orasele respective.

Dar despre experienta ta in educatia peer-to-peer?

De la 16 ani, de cand m-am alaturat programului Liderii Mileniului Trei, am devenit un fel de trainer junior. Initial am asistat traineri seniori de la care am invatat extrem de mult, apoi am avut grupele mele. Timp de doi ani, in liceul meu din Bucuresti am tinut cursuri pe teme precum inteligenta sociala, leadership si management. Chiar daca “elevii” mei erau doar cu un an sau doi mai mici, si chiar daca in pauze eram colegi, in timpul cursurilor respectul reciproc si experienta reala de invatare, luat notite, participare, nu au lipsit niciodata. Treptat, colaborarea mea cu LMT a devenit o experienta de formare pedagogica ce mi-a dat increderea sa initiez Destination UK.

Cand ai decis sa consiliezi alti elevi pe tema educatiei in Anglia?

In clasa a douasprezecea am petrecut saptamani incercand sa gasesc cursul si unviersitatea potrivita, si alte saptamani scriind eseul de admitere. Am investit foarte mult timp, multa energie, si chiar daca totul s-a terminat cu bine, am avut un an foarte stresant. Mi-as fi dorit sa am un coleg care sa fi trecut prin ce treceam eu, pe care sa il pot aborda cu incredere fara sa fiu intimidata, caruia sa ii pot pune toate intrebarile legate de aplicatie si, mai ales, care sa imi raspunda concret din experienta proaspata. Pe scurt, imediat ce am ajuns in Anglia m-am hotarat sa devin acest coleg.

Care e succesul Destination UK de pana acum?

Judecand dupa feedback-ul pe care l-am primit la sfarsitul fiecarei sesiuni, si am tinut cateva pana acum, succesul e grozav. Cred ca am reusit sa le predau o informatie foarte importanta intr-un context relaxat, in care s-au simtit liberi sa puna toate intrebarile care ii macinau si sa lege prietenii. In plus,toti elevii cu
care am colaborat si care s-au decis sa aplice, si asta inseamna aproape 200, sunt acum studenti la universitati de prestigiu din Marea Britanie.

Care sunt capcanele in care cad studentii romani?

Una dintre cele mai intalnite ar fi subevaluarea. Multi elevi de exceptie din Romania ajung la universitati mediocre in Anglia pentru ca pare usor de intrat, sau pentru ca multi din prietenii lor studiaza acolo. O alta capcana ar fi patima pentru Oxbridge. Oxford si Cambridge sunt niste universitati pe cat de carismatice, pe atat de elitiste si competitive. Multi elevi romani uita asta si devin foarte deceptionati daca primesc un raspuns negativ. Sfatul meu este sa priveasca dincolo de Oxbridge la multimea de universitati de standard foarte inalt precum Birmingham, Warwick, Manchester, care ofera cursuri lafel de bine predate si, de multe ori, mai moderne.

Care sunt avantajele studentilor romani?

Cred ca cel mai mare atuu al lor este programa scolara foarte variata care le permite sa aplice la orice curs, indiferent de profilul liceului lor, si sa aiba aceleasi sanse de intrare. E un avantaj enorm fata de studentii englezi care in ultimii doi ani de liceu nu studiaza decat 3 materii.


Ce recomanzi studentilor care inca nu stiu incotro sa o ia?337 2 205446 10150164228881225 310890541224 69

Le recomand cu caldura sa participe la Destination UK unde vor afla totul despre aplicatia la universitati britanice, insa si aspecte legate de costuri, adaptarea la o cultura noua, viitoarele cerinte academice. In plus, daca nu stiu ce sa studieze, cum era si cazul meu, am pregatit o sesiune speciala dedicata alegerii cursului adecvat. Din experienta de pana acum, toata lumea a plecat de la training mult mai hotarata, de aceea Destination UK este o investitie inteligenta in propriul viitor.

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole