Blog

Nevoie versus dorință în cazul copiilor

Nevoi versus dorinte in cazul copiilor 4

De câte ori ai auzit „Chiar am nevoie!” din partea copilului, acompaniat de rugăminți arzătoare sau uneori chiar plânsete? Probabil că de multe ori. De câte ori, însă, copilul tău chiar a avut nevoie de acel obiect pe care l-a cerut? Se cade cumva ca în situațiile de acest fel să existe o diferență între nevoile copilului și dorințele sale? Mai mult ca sigur!

Copiii devin ușor impresionați când descoperă ceva nou la magazin sau în parc, jucându-se cu alți copii. La școală, de asemenea, întâlnim acest fenomen: copilul observă, la un coleg, un obiect pe care nu îl deține și atunci se naște dorința de a-l avea. Apoi, vine acasă și își imploră părinții să-i cumpere și lui obiectul respectiv pentru a le arăta colegilor lui că și el are așa ceva. 

Totuși, când copilul este mai mic, înainte să fi intrat la școală și să facă parte dintr-un colectiv, astfel de dorințe se pot naște din diferite motive. Motivul principal este că îi place cum arată obiectul respectiv. De asemenea, poate vede ceva la televizor care îi atrage atenția și acum nu-și mai poate lua gândul de la obiectul respectiv, dorind cu ardoare să-l dețină. 

În orice caz, este absolut normal ca cei mici să dezvolte dorințe de-a lungul timpului, așa cum și tu o faci, la rândul tău. Aici intervine, însă, cunoașterea diferenței între o dorință și o nevoie, cunoaștere pe care cei mici o dezvoltă cu ajutorul părinților. Tocmai de aceea este foarte important ca fiecare copil să înțeleagă de la o vârstă fragedă care sunt nevoile sale și care sunt dorințele sale. 

Nevoi versus dorinte in cazul copiilor 2

Care este diferența între nevoi și dorințe?

Pentru copii, nevoile și dorințele sunt aproape același lucru. Cel mai important punct comun este că ambele reprezintă o necesitate absolută pentru ei. Totuși, în loc ca părinții să îndure ore în șir de implorat din partea copiilor pentru ca, în final, să cedeze și să le facă pe plac, mai bine ar petrece acel timp învățându-i cum să facă diferența între o dorință și o nevoie.

În ceea ce privește nevoile, acestea sunt caracterizate, în primul rând, de faptul că trebuie îndeplinite într-o anumită perioadă de timp. Totul pare să fie contra cronometru când chiar ai nevoie de ceva. De asemenea, nevoile pot varia de la om la om, însă elementul comun este că sunt necesare pentru a supraviețui. De pildă, ai nevoie de somn, de mâncare, de apă, de căldură sau de răcoare, de a comunica, de a fi productiv, de a te simți iubit etc. 

Dacă ar trebui să le clasificăm, am avea următoarele categorii de nevoi: nevoi fiziologice (aer, apă, hrană, somn etc.), nevoia de securitate (protecție, siguranță etc.), nevoia de a socializa (afecțiune, afiliere etc.), nevoi estetice (îngrijire personală, ordine etc.) și nevoia de a te dezvolta personal (potențial, înclinații, pasiuni etc.). Cert este că nevoile trebuie satisfăcute în egală măsură în copilărie, în caz contrar, copilul rămânând cu anumite frustrări personale.

Cât despre dorințe, cel mai important aspect de știut este că nu sunt neapărat importante pentru a supraviețui. O dorință poate fi, de pildă, o bicicletă nouă sau încă o pereche de pantofi, deși mai deții câteva deja. Dorințele sunt, prin definiție, un lux. Dacă nu poți satisface o anumită dorință, pot apărea frustrări, atât pentru copil, cât și pentru părinte. 

Nevoi versus dorinte in cazul copiilor 3

Nu toate dorințele copilului trebuie satisfăcute. Uneori, există dorințe despre care trebuie să îi explici că pur și simplu nu sunt realizabile. Totuși, sunt dorințe care se aseamănă cu nevoile precum dorința de a mânca un anumit fel de mâncare sau dorința de a-i cumpăra un rucsac nou pentru școală în cazul în care cel vechi s-a deteriorat. În orice caz, gestionarea nevoilor și a dorințelor pe care copilul ți le comunică depinde foarte mult și de comportamentul său, în general. Uneori, este bine să îi satisfaci o dorință doar pentru că s-a descurcat admirabil la școală sau la un anumit concurs, încurajându-l în același timp și oferindu-i încredere în sine. Ai grijă, însă, să nu exagerezi și să nu îi dai de înțeles că, oricând va face ceva bun, va fi automat răsplătit. 

 

Cum îl poți învăța pe copil să diferențieze între nevoi și dorințe?

Așa cum probabil știi deja, părinții sunt primul model al copiilor în viață. Fiind, deci, primele persoane pe care copilul le admiră, este absolut necesar să îi oferi toate „instrumentele” de care are nevoie pentru a deveni un adult complet, iar unul dintre aceste instrumente este capacitatea de a diferenția între propriile nevoi vitale și dorințe. Iată câteva moduri prin care poți face asta:

  1. Explică-i ce sunt nevoile și dorințele. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să îi arăți propriu-zis care sunt nevoile și dorințele, în general. Cel mai bine este să faci o reprezentare vizuală, luând o foaie de hârtie și împărțind-o în două „tabere”: nevoi versus dorințe. Dacă vrei să faci din asta o experiență mai interactivă, poți chiar să creezi un joc sau să cauți unul. În fond, copiii învață cel mai bine jucându-se. 
  2. Învață-l să fie mai responsabil. Există numeroase metode pe care le poți aborda în această situație. Poți, de exemplu, să transformi o banală ieșire la cumpărături într-o aventură în care îl poți învăța pe copil cum să se încadreze într-un buget. Nu este deloc atât de dificil precum ar părea, mai ales pentru că vei fi alături de el la orice pas. 
  3. Fii un model. Dacă nu pui în practică ce îl înveți pe cel mic, copilul nu îți va urma niciodată sfaturile. Găsește oportunități în care să îi  arăți că și tu poți face diferența între o nevoie și o dorință și arată-i cum le ierarhizezi. Mai mult decât atât, arată-i că nimeni nu este perfect și că nu trebuie să te auto-condamni dacă alegi să-ți satisfaci o dorință din când în când. 

Nevoi versus dorinte in cazul copiilor 1

Nevoile și dorințele în rândul copiilor, așadar, trebuie gestionate cu grijă de către părinți. Copiii trebuie să conștientizeze de la o vârstă fragedă care sunt nevoile lor vitale și care sunt dorințele pentru ca, la un moment dat, să le ierarhizeze singuri. 

Cert este, însă, că o educație de înaltă calitate este o nevoie primordială pentru orice copil, de aceea profesorii de la Shakespeare School au ca misiune principală crearea unor cursuri în care copiii nu numai că învață limba engleză în moduri inovatoare, ci învață și cum să devină Campioni la Viață.

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole