Uneori, cel mai bun lucru pe care îl putem face este să oferim puțin din timpul nostru liber celor care au nevoie de ajutor. Prin voluntariat, copiii își dezvoltă abilități esențiale în viață care îi pot îndruma către succes.
Ce reprezintă, însă, voluntariatul? Prin „voluntariat” înțelegem orice activitate care are ca scop venirea în ajutorul unei organizații nonguvernamentale, de regulă, însă există și alte instituții care desfășoară activități de voluntariat, precum unele școli. Asociația Engleza pentru Viață de la Shakespeare School, de exemplu, susține tinerii performanți și merituoși din România, încurajându-i să atingă potențialul maxim prin perfecționarea limbii engleze.
În esență, voluntariatul a căpătat de-a lungul timpului o importanță deosebită, cu atât mai mult când vine vorba de experiența profesională a tinerilor. Întrucât tinerilor li se cere experiență, de preferat, în domeniul în care vor să profeseze, voluntariatul poate veni în ajutorul lor și le poate îmbogăți CV-ul.
Cu toate acestea, beneficiile desfășurării activităților de voluntariat nu se rezumă doar la cele profesionale, ci și la cele personale. Mulți voluntari au declarat că, în urma activităților de voluntariat pe care le-au desfășurat în timpul liceului sau al facultății, s-au bucurat de un anumit grad de satisfacție care poate fi obținut doar prin ajutorarea celorlalți.
Există anumite principii pe care se bazează voluntariatul, printre care se numără gradul de inițiativă al voluntarului și cadrul în care se organizează. Voluntariatul este, așadar, o activitate desfășurată din propria inițiativă a voluntarului, la finalul căreia nu primește un câștig financiar. Toate activitățile pe care voluntarul le desfășoară vin în folosul comunității sau al organizației unde este voluntar și, probabil cel mai important, acestea se desfășoară sub tutela organizației.
Acestea fiind spuse, ce motivează o persoană pentru a continua să participe la acțiuni de voluntariat? Numeroase studii au arătat că există câteva aspecte care constituie motivația voluntarilor, iar cele mai multe dintre ele se referă strict la experiența proprie.
Fie că vor să se dezvolte pe plan personal, să își crească stima de sine sau să își arate recunoștința pentru viața pe care o au, majoritatea voluntarilor au un lucru în comun: fericirea pe care o simt când duc la bun sfârșit o acțiune de voluntariat și când sunt apreciați pentru munca depusă.
Totuși, ce cred părinții și copiii despre voluntariat?
Dacă în trecut activitățile de voluntariat erau percepute ca „muncă pe gratis” deoarece nu îți aduc niciun câștig financiar, ei bine, de-a lungul timpului, organizațiile nonguvernamentale au reușit să schimbe percepția asupra voluntariatului, mai ales în rândul părinților.
Voluntariatul pentru copii nu numai că aduce o contribuție substanțială la experiența lor profesională, însă îi ajută și pe plan personal. Liceenii care desfășoară activități de voluntariat, de pildă, povestesc cât de mult se bucură când simt că, într-adevăr, contribuie la o schimbare sau când văd cât de fericiți sunt cei pe care îi ajută. De aceea, unul dintre cele mai importante „daruri” pe care voluntarii le primesc înapoi, pe lângă cele câteva rânduri în plus scrise în CV, este fericirea.
Acestea fiind spuse, din perspectiva părinților, voluntariatul vine ca o oportunitate prin care copiii își pot îmbogăți experiența de viață. Așa cum am menționat anterior, copiii care fac voluntariat își dezvoltă anumite abilități care, pe termen lung, le pot influența viața de adulți. De pildă, adolescenții și tinerii care decid să facă voluntariat într-o școală pot să devină mult mai răbdători, mai empatici sau mai înțelegători.
De asemenea, activitatea de voluntariat la care participă le poate influența viitoarea carieră. De regulă, părinții se bucură când copiii lor reușesc să își dezvolte pasiunile și să le transforme în cariere, iar, deseori, voluntariatul poate fi un factor de decizie în acest caz.
Să ne gândim, de pildă, la un adolescent care își dorește să devină medic. Există numeroase asociații la care poate participa la activități de voluntariat care îl pot pregăti pentru viitoarea sa carieră de medic, precum Crucea Roșie. Ei bine, în urma unui voluntariat la Crucea Roșie, adolescentul nostru își poate da seama dacă își dorește cu adevărat să devină medic și dacă este dispus să muncească pentru asta.
Care sunt, însă, beneficiile concrete ale voluntariatului?
Anterior am menționat impactul voluntariatului asupra experienței personale și a celei profesionale în rândul tinerilor, precum și faptul că voluntariatul este încurajat de părinții de pretutindeni tocmai datorită beneficiilor pe care copiii le obțin. Totuși, ce obțin, concret, tinerii în urma activităților de voluntariat?
Un studiu publicat în 2020 în Journal of Happiness Studies a arătat gradul de satisfacție pe care persoanele care au desfășurat activități de voluntariat l-au obținut de-a lungul timpului. Cercetătorii au examinat aproximativ 70000 de participanți care au primit chestionare despre experiențele lor de voluntariat la fiecare doi ani în perioada 1996-2014.
Astfel, rezultatul studiului a fost unul favorabil, arătând că persoanele care au desfășurat activități de voluntariat în ultimul an s-au declarat mult mai satisfăcuți cu viața și cu sănătatea lor generală. Mai mult decât atât, cei care practică voluntariatul frecvent, comparativ cu cei care nu practică voluntariatul frecvent, au declarat că sănătatea lor mintală este mult mai bună.
Așadar, iată câteva beneficii pe care le poți obține în urma activităților de voluntariat:
- Îți poți face o mulțime de noi prieteni. Când vine vorba de voluntariat, un lucru este sigur: aici vei întâlni oameni cu care, cu siguranță, ai câte ceva în comun.
- Îți dezvolți abilitățile sociale. Pentru că, în esență, activitățile de voluntariat se desfășoară în echipe și, mai ales, pentru că întâlnești oameni noi constant, acesta este un mod eficient de a scăpa de anxietatea socială.
- Îți poți descoperi viitoarea carieră. Prin voluntariat poți dezvolta noi interese sau pasiuni care se pot transforma, la rândul lor, într-o viitoare carieră. În plus, voluntariatul te responsabilizează și te ajută să îți dezvolți abilități care îți vor fi de folos în carieră.
- Te simți mult mai recunoscător și împlinit. „Comunitatea” este cuvântul cheie când vine vorba de voluntariat și nu se referă strict la comunitatea din care faci parte, ci la ajutorarea celorlalți și la practicarea recunoștinței și a empatiei. Și, așa cum am văzut și în studiul de mai sus, mulți voluntari se simt mult mai împliniți din toate punctele de vedere datorită activităților de voluntariat pe care le-au desfășurat.
Așadar, voluntariatul este o modalitate excelentă de a te dezvolta pe toate planurile, iar asta o spun și copiii voluntari, dar și părinții lor. Cu toate acestea, când alegi să desfășori activități de voluntariat, nu trebuie să te concentrezi doar pe acel ceva în plus pe care îl scrii în CV, ci pe sentimentul că faci ceva bun pentru ceilalți și că le aduci zâmbetul pe buze.