Blog

Rivalitatea între frați. Cum o rezolvăm.

Rivalitatea intre frati

Fiecare părinte care are mai mulți copii își dorește să existe o relație armonioasă între frați, în care să domnească empatia, comunicarea deschisă și dorința de a fi acolo unul pentru celălalt, necondiționat. Ei bine, pentru unele familii, acest scenariu este unul puțin mai nerealist, mai ales când ai doi copii care găsesc motiv de ceartă în orice moment.

Realitatea este, deci, una nu atât de fericită: când crești mai mulți copii, inevitabil va trebui să înveți să gestionezi mai multe tipuri de temperamente și personalități. Va fi întotdeauna măcar puțină competiție între copii, uneori chiar și gelozie și ranchiună care vor duce la adevărate certuri. Bineînțeles, acest tip de situații nu se întâmplă chiar în fiecare familie, dar nu trebuie să excluzi cu totul posibilitatea ca cei mici să aibă momente în care chiar nu se înțeleg.

Dintre toate problemele cu care te-ai putea confrunta în viața de părinte, rivalitatea între frați îți poate da cele mai mari bătăi de cap, devenind un subiect incredibil de frustrant pentru fiecare membru al familiei.

Unii specialiști spun chiar că această rivalitate izvorăște, de fapt, din dorința copiilor de a se întrece pentru dragostea părinților. Alții afirmă că scopul suprem al copilului este recunoașterea meritelor de către părinți și atenția lor. Astfel, rivalitatea între frați își poate face simțită prezența chiar din momentul în care apare în tablou cel de-al doilea copil.

Acestea fiind spuse, ce poți face, ca părinte, pentru a obține puțină pace între copii? Sau, în cel mai bun caz, cum poți preveni apariția rivalității între frați? În continuare îți prezentăm motivele principale pentru care copiii se ceartă și cum poți ameliora rivalitatea între aceștia.

 

Ce este, de fapt, rivalitatea între frați?

Conflictul constant între copiii crescuți în cadrul aceleiași familii poartă denumirea de „rivalitate între frați”. Fenomenul este mult mai des întâlnit decât ai crede, chiar dacă ți se poate părea că doar în familia ta nu se înțeleg copiii. De fapt, cazurile fericite în care nu există niciodată conflict între copii sunt destul de rare.

Rivalitatea poate apărea între frați, indiferent de trecutul lor familial – chiar și între cei vitregi sau adoptați – și poate arăta cam așa:

  • conflict verbal sau fizic,
  • porecle răuvoitoare,
  • pârâtul sau tachinarea,
  • competiția continuă pentru afecțiunea părinților și
  • verbalizarea sentimentelor de invidie.

Ce rămâne, însă, la baza rivalității între frați este faptul că cei mici încă se află în perioada aceea de dezvoltare în care nu știu cum să-și exprime corect și într-un mod pașnic sentimentele. Astfel, orice sentiment de furie sau frustrare este exteriorizat, având un impact negativ asupra celor din jur. Pe lângă acest factor, există și alte cauze pentru rivalitatea între frați, precum:

  • Schimbări majore în stilul lor de viață – mutatul într-un alt oraș, venirea pe lume a unui frățior sau a unei surioare sau o eventuală separare între părinți sunt evenimente stresante pentru părinți și pentru copii, de asemenea. Acest tip de schimbare majoră poate provoca apariția unor sentimente negative necunoscute pentru copil, acesta alegând să le „verse” pe cea mai apropiată țintă, deseori fiind propriul frate.
  • Vârsta și etapele de dezvoltare – când se află într-o etapă dificilă de dezvoltare, mulți copii mici ajung să facă lucruri neobișnuite. De exemplu, copiii cu diferențe mari de vârstă între ei – un copil de 4 ani și unul de 12, de pildă – sunt mai predispuși la rivalitate și conflict. Deseori, cel mic primește mai multă atenție, iar cel mare nu va fi încântat de acest lucru.
  • Lipsa abilităților de rezolvare a conflictelor – dacă cei mici te văd constant certându-te cu partenerul tău, și ei, la rândul lor, vă vor imita comportamentul. Dacă nu cunosc un alt mod de rezolvare a conflictelor, nu este de mirare că se comportă la fel de violent ca părinții lor.

Alegerile și acțiunile tale pot contribui și chiar înrăutăți în unele cazuri rivalitatea între frați. De exemplu, încurajarea unuia dintre copii mai mult decât celălalt, crearea unei competiții constante între copii, acordarea unei atenții sporite strict pentru nevoile unuia dintre copii sunt acțiuni pe care poate le faci inconștient, dar care alimentează rivalitatea între frați.

 

Cum gestionezi rivalitatea între frați?

Modul în care reacționezi la conflictele dintre copii poate afecta relația pe care o au cu ei înșiși, dar și cu tine. Iată câteva strategii pentru a ameliora rivalitatea între frați:

Strategii proactive: 

  • Concentrează-te pe abilitățile individuale ale copiilor în viața de zi cu zi,
  • Oferă-i fiecărui copil afecțiune și timp de calitate individual într-un mod echilibrat, echitabil, pentru ca niciunul dintre ei să nu simtă că petrece mai puțin timp cu tine decât celălalt,
  • Organizează activități distractive pe care le puteți desfășura în familie,
  • Evită etichetele pe care i le poți acorda în mod inconștient copilului precum „cel dificil”, „cel artistic” sau „cel priceput la orice”.

Strategii de mediere a conflictelor:

  • În loc să iei partea unuia dintre copii, încurajează-i să găsească împreună o soluție sau măcar un punct comun pentru a ajunge la o înțelegere,
  • Arată-le cât de ușor și frumos este să coopereze și să împartă lucrurile unul cu celălalt,
  • Fii atent când apar acele conflicte, în mod normal, pentru a încerca să schimbi rutina copiilor, evitând, astfel, apariția conflictelor,
  • Încurajează-i să folosească modalități pozitive, drăguțe și eficiente de a-și atrage atenția unul altuia.

Ce faci, însă, când trebuie să intervii într-una din certurile lor? Iată cum poți proceda în aceste situații:

  • Ascultă ce are fiecare dintre ei de spus. Majoritatea copiilor se va confrunta cu sentimente negative puternice care pot duce la comportament negativ neașteptat. Dacă unul dintre copii începe să-l lovească pe celălalt, inter vino într-un mod calm și subliniază faptul că violența nu este tolerată sub nicio formă.
  • Aplică consecințele într-un spațiu privat deoarece copilul se poate simți rușinat dacă îl cerți de față cu fratele său. De asemenea, acest lucru poate alimenta egoul celuilalt copil, crezând că el a „câștigat” această bătălie. Astfel de situații sunt oportunități bune pentru a-i învăța o lecție importantă pe copii, nu pentru a-i face să se simtă și mai prost.
  • Organizează o întâlnire de familie în care acorzi șansa fiecărui membru de a-și spune punctul de vedere. Este, de asemenea, o bună ocazie să stabiliți niște reguli de bază acasă.

 

Acestea fiind spuse, este inevitabil ca cei mici să nu aibă niciun fel de ceartă în copilărie și, mai târziu, în viața de adult. Rolul tău, ca părinte, este să le demonstrezi că există modalități mult mai eficiente și sănătoase de a-și exprima sentimentele și frustrările, dar și că o relație bazată pe cooperare aduce mai multe beneficii decât una centrată pe rivalitate.

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră? Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole