Blog

Totul despre inteligența intrapersonală

Totul despre inteligenta intrapersonala 1

În Teoria Inteligențelor Multiple, Howard Gardner considera inteligența intrapersonală puțin mai specială decât celelalte tipuri de inteligență pe care le poate avea o persoană. Pentru a ne da seama cam cât de specială este această inteligență, să ne gândim chiar la vorbele lui Aristotel, ”Cunoaşterea de sine este începutul oricărei înţelepciuni”. 

În continuare îți prezentăm cum anume se manifestă acest tip de inteligență, precum și cum îl poți ajuta pe cel mic să și-o dezvolte și să învețe într-un mod confortabil și natural.

Să știi măcar puțin cine ești cu adevărat este o abilitate prețioasă pe care fiecare dintre noi trebuie să o aibă. Cunoașterea de sine contribuie la menținerea unui autocontrol, la înlesnirea procesului de luare a deciziilor, la starea generală de fericire și la relațiile cu cei din jur. 

Nu e de mirare, deci, că numele mari din istorie precum Socrate, Albert Einstein sau Mahatma Gandhi au același lucru în comun: o inteligență intrapersonală foarte bine dezvoltată.

 

Ce este însă inteligența intrapersonală?

Fiind ușor de confundat cu inteligența interpersonală din cauza denumirii sale, inteligența intrapersonală poate fi definită ca abilitatea de a-ți cunoaște extrem de bine slăbiciunile și punctele forte, de a fi conștient de stările tale emoționale sau de ce te motivează, precum și de a putea reflecta la sinele tău. 

Sună puțin complicat în cazul copiilor, nu? Ei bine, pe scurt, un copil cu inteligență intrapersonală este foarte sigur pe sine referitor la modul în care va arăta viitorul său și, în același timp, va prețui fiecare relație pe care o va lega cu oamenii din jurul său.

Copiii cu o inteligență intrapersonală bine dezvoltată vor reuși să se cunoască mai bine decât oricine altcineva, își vor putea controla emoțiile cu succes și vor încerca întotdeauna să găsească sau să-și creeze un mediu propice pentru a învăța sau pur și simplu pentru a se dezvolta. Un semn că cel mic ar putea avea o inteligență intrapersonală bine dezvoltată poate fi chiar situația școlară: acești copii tind să ia note foarte bune și să exceleze și în activitățile extrașcolare.

Totul despre inteligenta intrapersonala 2

Cât de importantă este inteligența intrapersonală în dezvoltarea copilului?

Abilitățile intrapersonale îl ajută pe copil să reflecte asupra emoțiilor sale și, în urma acestui proces, să găsească noi moduri de a crește, atât pe plan personal, cât și pe plan academic sau profesional, mai târziu în viață. 

Inteligența intrapersonală îi poate ajuta în special pe copiii care prezintă dificultăți în exprimarea sau chiar identificarea propriilor emoții, rezultând, deseori, la crize de plâns sau de furie. Dezvoltându-și abilitățile intrapersonale, copilul va învăța, în esență, cum să comunice cu propriul sine. 

Inteligența intrapersonală se aseamănă puțin cu cea emoțională. Ambele se bazează pe conștientizarea de sine și pe sensibilitate pentru a identifica emoțiile tale sau ale celor din jur. Totuși, dacă inteligența emoțională te ajută să-ți dezvolți empatia fata de cei din jurul tău, cea intrapersonală te învață să ai compasiune și răbdare cu tine. 

Copilul care are o inteligență intrapersonală bine dezvoltată va reuși să se aprecieze în totalitate: va învăța să-și accepte sentimentele, fricile și ce anume îl motivează fără niciun fel de ezitare. Astfel, nu va ignora feedback-ul primit de la cei din jur ci, din contră, îl va folosi pentru a deveni o și mai bună versiune a sa. 

Totul despre inteligenta intrapersonala 3

Care sunt caracteristicile inteligenței intrapersonale?

Așa cum probabil ai citit deja mai sus, copiii care au inteligență intrapersonală își cunosc foarte bine emoțiile, își pot analiza și corecta comportamentul în anumite situații și, de asemenea, știu exact ce vor să realizeze în viitor. 

Ei vor fi îngrijorați întâi de toate de oamenii din jurul lor și vor reuși să se cunoască mai bine cu ajutorul lor. 

Iată alte câteva trăsături importante ale copiilor cu inteligență intrapersonală:

  • își gestionează foarte bine emoțiile puternice (furia, gelozia, frustrarea etc.),
  • au o intuiție foarte bună, 
  • sunt încrezători în propriile puteri, 
  • preferă să lucreze mai degrabă singuri,
  • pot fi introverți, însă acest lucru nu înseamnă că nu comunică eficient cu cei din jur,
  • în funcție de situație, se pot adapta ușor, reușind să observe mai multe puncte de vedere,
  • sunt perseverenți și eficienți în orice își propun,
  • pot fi foarte buni lideri,
  • sunt optimiști și se exprimă cel mai bine în mod creativ,
  • au nevoie de puțin timp doar pentru ei pentru a reflecta.

În general, copiii care au inteligență intrapersonală ies în evidență prin faptul că se bucură mai mult când se joacă singuri decât cu alți copii. Uneori, pot părea „pierduți” în propriile gânduri atunci când se concentrează strict pe ce anume îi interesează în momentul respectiv. 

Uneori, acești copii se vor împrietenii mai greu cu ceilalți și sunt considerați timizi sau introvertiți. Totuși, trebuie să știi că un copil cu inteligență intrapersonală va ști cum să-și dozeze atenția și cum să facă cele mai bune alegeri pentru el.

Totul despre inteligenta intrapersonala 4

Cum îl ajuți pe copil să-și dezvolte inteligența intrapersonală?

Pentru ca cel mic să reușească să-și dezvolte inteligența intrapersonală, trebuie să știi ce alt tip de inteligență mai poate avea. În fond, Teoria Inteligențelor Multiple a lui Howard Gardner spune că fiecare om poate avea mai multe tipuri de inteligență în același timp. 

De exemplu, dacă cel mic pare să aibă și o inteligență logico-matematică, probabil cele mai bune activități pe care i le poți prezenta pentru a-și dezvolta ambele tipuri de inteligență (logico-matematică și intrapersonală) sunt programarea, puzzle-urile, Sudoku, crearea și analizarea unor pattern-uri etc. 

Dacă cealaltă inteligență a sa este cea muzicală, poate îi va plăcea mai mult să compuna cântece, să învețe să cânte la un instrument etc. În general, activitățile solitare vor fi cele mai potrivite.

Alte activități care îl pot ajuta să-și dezvolte inteligența intrapersonală pot fi:

  • exercițiile de mindfulness, meditația sau yoga,
  • hobby-urile precum fotografia, colecționarea diferitelor obiecte, origami, magia etc.,
  • scrierea într-un jurnal sau scrierea creativă,
  • cititul

 

În funcție de cât de bine reușești să identifici trăsăturile menționate anterior în comportamentul copilului, vei reuși să-l ajuți să-și dezvolte acest tip de inteligență care poate fi atât de importantă în viitorul său. Astfel, într-o zi poate deveni un autor, filosof, avocat, antreprenor, om de știință, cercetător, istoric, psiholog, teoretician sau… orice altceva își dorește micuțul tău.

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră? Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

 

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole