Blog

Viciile la adolescenți

Viciile la adolescenti

Adolescenții doresc să simtă că aparțin unui grup de prieteni sau familiei, să se simtă încrezători în sine și mândri. Vor să fie înțeleși, mai ales de către părinți. Atunci când acest lucru nu se întâmplă, devin defensivi și încep să caute acceptare și companie în afara familiei. De multe ori se ”lipesc” de anturaje cu influențe negative, determinându-i astfel să adopte vicii periculoase precum fumatul, alcoolul sau, în cazuri extreme, chiar drogurile.

Adolescenții încep de obicei cu o singură țigară sau o sticlă de bere din cauza presiunii colegilor, pentru a dovedi sau pentru a da impresia că sunt „cool”. Acest lucru, însă, se transformă într-un obicei și în curând adolescentul devine dependent de acest stil de viață.

Ba mai mult, dezvolta recurg la minciună, dezvoltând modalități neobișnuite de a evita să fie prinși în timp ce cumpără alcool sau țigări. Rețelele de socializare nu sunt folosite doar pentru a se lăuda cu viciile lor, ci și ca o modalitate prin care pot găsi persoane care îi pot ajuta să cumpere articole precum alcool și țigări când încă sunt minori.

Dacă reușesc să cumpere, următorul obstacol este să evite să fie prinși. Pentru a scăpa de mirosul de fum sau de orice urmă de nicotină, adolescenții poartă parfumuri puternice și se asigură că mirosul acestora ascunde mirosul evident de tutun. Pentru țigările electronice, adolescenții tind să cumpere arome fructate sau dulci pentru a îneca vaporii de nicotină. Unii devin creativi: folosesc bețișoare sau alte invenții pentru a ține țigările astfel încât să nu le țină direct între degete pentru a nu rămâne mirosul îmbibat în piele.

Problema alcoolului și a fumatului în rândul adolescenților poate părea un lucru banal asupra căruia putem închide ochii ㅡ la urma urmei, sunt vicii obișnuite care există de ani de zile ㅡ, dar pot avea efecte negative de lungă durată pentru un adolescent care se află doar la începutul vieții.

 

De ce adolescenții se lasă pradă viciilori?

  • „Nu fi fraier” – Presiunea din partea colegilor

Dacă prietenii adolescentului tău sunt interesați de fumat, băutură și droguri, ei îl pot presa să experimenteze cu acele substanțe. Nevoia de acceptare și teama de a fi proscris îl fac cu greu pe adolescent să spună „nu”, determinându-l să calce pe urmele prietenilor lui, doar pentru a fi cool.

  • „M-am plictisit” sau „Sunt stresat” 

Unii adolescenți apelează la diverse substanțe interzise pentru a face față stresului și plictiselii. Adrenalina care vine din a face ceva palpitant și interzis, mai ales alături de grupul de prieteni, poate crea la fel de multă dependență.

  • „Trebuie să încerc o dată în viața mea” – Ignoranță și curiozitate

Tinerii de pretutindeni manifestă atitudini mai liberale față de droguri și mulți nu înțeleg pe deplin pericolul substanțelor interzise. Prin urmare, nu presupune că adolescentul tău cunoaște pericolele pentru sănătate pe care le prezintă acestea. Din curiozitate, ei pot simți că să încerce o dată sau de două ori doar pentru a se distra nu este mare lucru, până când devin dependenți.

  • Încearcă să fii „adult” și să arăți „cool”

Unii adolescenți vor să arate și să se simtă adulți, așa că pot vedea băutura și fumatul ca semne ale maturității. Poate că adolescentul tău își modelează comportamentul după vedetele sale de film preferate sau după influenceri și cred că pot fi la fel de „cool”. Sau pot copia pur și simplu ceea ce fac părinții săi, dacă vede frecvent că bei sau fumezi.

  • O fază rebelă

Uneori, copiii știu cum să te enerveze, fie că încearcă să se răzbune pe tine sau să-ți atragă atenția. Însușirea viciilor precum fumatul, alcoolul și consumul de droguri este o modalitate sigură de a supăra părinții și de a-i obliga să fie atenți la copiii lor.

 

Ce pot face părinții?

În timpul adolescenței, copilul tău își conturează propria personalitate. Cu toate acestea, adolescenții continuă să caute îndrumarea părinților și a altor adulți influenți din viața lor, cum ar fi profesorii. Iată ce poți face pentru a-l ajuta pe adolescent să renunțe la vicii:

  • Educă-te tu despre fumat, droguri și alcool, în primul rând

Știi care sunt pericolele tutunului, efectele alcoolului și cum drogurile pot fi mortale? Fii la curent cu cele mai recente știri sau descoperiri, astfel încât să poți identifica semne din timp în cazul în care adolescentul tău își însușește aceste vicii. Este recomandat să-i prezinți copilului tău efectele nocive pe care viciile le pot avea asupra oamenilor, înainte de a începe să le experimenteze pe propriul corp. Dacă nu ești sigur cum să abordezi subiectul, consultă sfaturile unui specialist, care te poate învăța cum să vorbești cu el despre fumat și băutură.

  • Fii conștient de activitățile sale

Fii atent la activitățile adolescentului, precum ce fel de produse media consumă (filme, seriale, jocuri video etc.). Fii atent la emoțiile lui și la tipul de influență pe care îl pot avea colegii asupra sa. Dacă se ivește ocazia, discută cu adolescentul tău despre alegerea prietenilor și subliniază că abuzul de substanțe nu este modalitatea corectă de a se integra. Încurajează-l să se alăture activităților sănătoase de grup pentru a-și lărgi cercul și pentru a-și crește stima de sine. Asigură-i o preocupare constantă, care să îl țină departe de vicii. Un sport poate fi o soluție bună, pentru că promovează stilul de viață sănătos dar și disciplina.

  • Caută momente care se pot transforma în lecții importante

Conversațiile despre abuzul de substanțe nu trebuie să fie discuții grele. Găsește momente sau subiecte de discuții în care se ascund lecții importante, cum ar fi atunci când întâlniți știri relevante sau treceți pe lângă oameni care fumează. Folosește-le pentru a afla ce știe adolescentul tău despre abuzul de substanțe și ce părere are despre acest lucru. Ascultă cu mintea deschisă și ghidează-l către propriile concluzii despre consecințele negative. Poți folosiinternetul pentru a-i oferi niște exemple de efecte negative ale consumului de tutun, alcool sau droguri.  

  • Fii un model de urmat

Este mai probabil ca adolescentul tău să-ți urmeze comportamentul decât să facă pur și simplu ceea ce spui. Părinții care consumă alcool și tutun pentru a elimina stresul pot transmite copiilor un mesaj greșit și îi pot determina să creadă că acest obicei nu este unul dăunător pentru sănătate. Evaluează modul în care ai dori ca adolescentul tău să facă față provocărilor vieții și fă și tu la fel. Altfel îți va fi foarte greu să răspunzi creibil la întrebarea ”dar tu de ce fumezi”, de exemplu. Mai ales, dacă și tu te-ai apucat de la o vârstă fragedă și nu ai reușit să te lași.

Dacă descoperi că adolescentul tău a încercat deja substanțe interzise minorilor, nu-ți pierde calmul. Găsește o oportunitate de a-i vorbi despre asta pentru a-i înțelege motivațiile. Dacă simte că părerile și nevoile lui sunt apreciate și auzite, este mai probabil să urmeze sfatul tău și să renunțe. Ajută-l să vină cu un plan de renunțare și motivează-l să se țină de el.

 

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră? Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole