Blog

Vrei sa studiezi in Marea Britanie?

Olivia Vicol

Un an si jumatate mai tarziu, dupa multe eseuri, multe examene si, mai nou, multe reforme care au scuturat educatia universitara in Marea Britanie, va scriu din nou. Probabil ati auzit ca semestrul trecut Guvernul Britanic a aprobat scumpirea taxelor de scolarizare (tuition fees) la 6000-9000 de lire pe an incepand cu generatia 2012-2013. Va socheaza? Ei bine, si pe englezi i-a socat. Timp de cateva luni arhipelagul a rasunat de strigatele studentilor care isi cereau dreptul la educatie, Londra a fost acaparata de pancarte si demonstratii, univeristati, strazi si cladiri oficiale deopotriva au fost ocupate in semn de revolta….Trebuie sa recunoastem, studentii englezi au incercat. Va spun asta pentru ca am fost acolo, am alergat de mareata politie calare, am strigat impreuna cu ei, insa legea a fost aprobata.

Va intrebati probabil cum va afecta studentii romani care vor sa studieze in UK? Ei bine, lucrurile nu sunt atat de dramatice precum par. Scumpirea afecteaza numai universitatile din Anglia! Wales, Scotia si Northern Ireland isi mentin preturile de acum 3,335lire/an. Desigur, cum e de asteptat, si competitia pentru universitatile din regiunile privilegiate va creste exponential. Notele de la BAC si IELTS,activitatile extrascolare dar, mai ales face toata diferenta. Imaginati-va ca Admissions Officers vor avea mii de aplicatii iar pretentiile vor fi pe masura. Kids, you”re gonna face some fierce competition, so you”d better be ready!

Pe de alta parte, daca in continuare vreti sa studiati in Anglia unde, ce e drept, se afla majoritatea universitatilor, datoria, fie si de 3 ori mai mare, se plateste sub aceleasi conditii: banii imprumutati de la Guvernul Britanic pentru tuition fees se restituie dupa absolvire, la aceeasi rata, doar daca absolventii castiga peste 20,000 de lire pe an. S-ar putea spune, deci, ca lucrurile nu s-au schimbat atat de tare. La o privire mai atenta insa, scumpirea cursurilor se datoreaza faptului ca Guvernul nu mai subventioneaza lafel de multe institutii. Cum e si de asteptat, universitatile mai noi (Middlesex, Coventry, Worcester etc) care nu au surse independente de finantare (research and industry) vor avea cel mai mult de suferit. Asadar, atentie unde aplicati! Doar pentru ca e usor de intrat, nu inseamna ca educatia nu va fi afectata.

O alta consecinta va fi distributia cursurilor. Guvernul Britanic e hotarat sa investeasca in cursurile stiintifice de tipul: medicine, dentistry, science etc. Umanioanele, stiintele sociale vor avea de suferit. Cum si de ce? Dar si cum sa redactati un Personal Statement care sa faca diferenta si, mai ales, cum sa alegeti o universitate sigura sunt aspecte pe care le vom discuta la urmatorul Main Course din 2-3 Aprilie.

Experienta in UK e memorabila si, pentru mine cel putin, a meritat tot efortul. E esential insa ca inainte sa cercetati foarte bine materia pe care vreti sa o studiati, universitatea ideala si joburile existente. You”re about to make a huge investment in your education, so make sure you use your bright little minds!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole