Blog

7 activități prin care să creezi o relație sănătoasă cu copilul

7 activitati prin care sa creezi o relatie sanatoasa cu copilul 1

Cea mai importantă legătură pe care un copil o poate crea este cea cu părinții săi. Copiii descoperă mai ușor lumea din jurul lor dacă sunt îndrumați de părinți pentru că, pe măsură ce cresc și își dezvoltă personalitatea, se bazează pe părinții lor pentru a fi în siguranță, sănătoși și iubiți. 

De asemenea, o relație sănătoasă cu părinții determină și tipul de relații pe care viitorul adult le va stabili în cursul vieții. 

Poți construi o relație pozitivă copil-părinte prin câteva modalități ușoare precum crearea unui mediu în care copilul se simte încurajat și în siguranță să exploreze și să aibă încredere în părinții săi, un mediu în care timpul de calitate în familie este respectat, precum și un mediu în care părinții sunt 100% acolo pentru copilul lor. 

Nu există însă niciun ghid secret sau vreo metodă care să garanteze că legătura dintre tine și copilul tău va fi întotdeauna strânsă, onestă și fără greutăți peste care va trebui să treceți împreună. În fond, o relație, indiferent de natura sa, nu poate fi întotdeauna plină de zâmbete și fericire. Și între părinți și copil se întâmplă deseori să existe momente mai tensionate sau obstacole pe care trebuie să le doborâți împreună. 

7 activitati prin care sa creezi o relatie sanatoasa cu copilul 2

Totuși, continuând să lucrezi la îmbunătățirea sau construirea de la zero a unei relații sănătoase cu copilul tău, cu siguranță amândoi veți avea de câștigat. Iată, așadar, câteva metode pe care le poți pune în practică:

 

  • Construiește o fundație puternică peste care puteți clădi o relație sănătoasă

Apropierea dintre un părinte și copilul său rezultă, deseori, din capacitatea părintelui de a se conecta cu cel mic încă de la naștere. De exemplu, studiile arată că tații care stau acasă câteva săptămâni după ce se naște copilul vor avea o relație mai strânsă cu acesta, indiferent de etapa de creștere prin care trece copilul. Acest lucru nu se aplică numai la tați, bineînțeles. 

Concluzia pe care trebuie să o tragi, totuși, este că nu poți crea o relație sănătoasă fără să depui efort încă din primele clipe de viață ale copilului. Efortul nu se rezumă doar la a-l menține sănătos sau la a te asigura că nevoile sale de bază sunt îndeplinite, ci și la a te strădui să petreci cât mai mult timp cu el, timp în care să-i descoperi personalitatea, să afli ce lucruri îi plac și ce nu sau să-l înveți diferite lucruri.

 

  • Nu uita să-ți arăți afecțiunea față de copil

Afecțiunea mamei sau a tatălui este crucială pentru ca cel mic să se dezvolte corect din punct de vedere emoțional și neurobiologic. Copilul trebuie să primească îmbrățișări din partea părinților săi în fiecare zi. Este, în fond, o oportunitate pentru a te conecta și mai mult cu copilul tău. 

Nu uita să-l întâmpini pe cel mic cu căldură, să-i zâmbești des, să menții contactul vizual și să îl încurajezi.

La fel de important ca gesturile prin care părinții își demonstrează afecțiunea față de copil este și să dea voce sentimentelor de afecțiune. Copiii au nevoie să audă des că sunt iubiți, indiferent de vârstă. Chiar și atunci când copilul tău se află într-o pasă proastă, este bine să-i reamintești că îl vei iubi întotdeauna necondiționat. Astfel, va învăța să-și comunice clar și deschis sentimentele.

 

  • Stabiltește limite, reguli și consecințe

Am discutat despre limite și consecințe recent, în articolele noastre. Pe scurt, copiii au nevoie de o structură pentru a se dezvolta armonios. De asemenea, au nevoie și de îndrumarea părinților pentru a descoperi minunile lumii. De aceea este bine să vorbești clar cu copilul tău despre care sunt așteptările tale și care sunt dorințele lui. Când limitele sunt încălcate, însă, nu ezita să-i prezinți consecințele cu care trebuie să se confrunte. În orice relație există limite, reguli și consecințe pe care fiecare persoană trebuie să le respecte, negreșit, iar copilul va învăța din timp acest lucru.

7 activitati prin care sa creezi o relatie sanatoasa cu copilul 3

  • Fii empatic

Copiii simt deseori, mai ales când ajung la vârsta adolescenței, că sunt neînțeleși. Cred că părinții nu au trecut prin astfel de momente în viața lor, deci nu îi pot ajuta în niciun fel. Totuși, într-un mod sau altul, trecem cu toții prin experiențe similare în viață, iar dacă ești dispus să-i arăți acest lucru copilului tău, relația voastră va fi una mult mai strânsă. Ascultând și empatizând cu copilul tău îi demonstrezi că îl respecți, dar și că îi ceri același tip de respect înapoi. În plus, îl înveți că este normal și sănătos să-și exprime sentimentele și să fie onest cu ceea ce simte. 

 

  • Jucați-vă împreună

Joaca este extrem de importantă pentru dezvoltarea copilului. Este chiar instrumentul care îl ajută să-și dezvolte abilitățile comunicaționale, să-și exprime emoțiile, să-și cultive creativitatea și să învețe abilități noi de socializare. În plus, jocul este o modalitate distractivă și ușoară de a-ți consolida relația cu copilul tău, indiferent de ce joc alegeți. Cheia este să vă bucurați de timpul petrecut împreună  și să-i demonstrezi copilului cât de important este pentru tine.

 

  • Ține cont de mesele în familie

Când mâncați împreună, ca o familie, demonstrezi că timpul petrecut împreună este mult mai important decât serialul pe care trebuia să-l vizionezi sau jocul video pe care voia să-l joace copilul tău. Mesele în familie pot duce la conversații constructive care, la rândul lor, întăresc legătura pe care o ai cu copilul tău. De asemenea, cu această ocazie, poți să-l înveți cum să creeze obiceiuri sănătoase legate de mâncare și de sănătate, în general.

 

  • Creează un obicei doar al vostru

Dacă ai mai mulți copii, trebuie să ții cont că fiecare dintre ei trebuie să simtă aceeași cantitate de atenție și iubire din partea ta. Timpul petrecut cu fiecare copil, individual, poate îmbunătăți relația pe care o aveți, îi poate consolida încrederea de sine și îi arată că prețuiești orice clipă petrecută cu el. Poți încerca să organizezi „date nights” cu fiecare copil pentru a petrece timp de calitate cu el: mergeți la o plimbare prin parc, la film sau du-l la locul său preferat de joacă.

7 activitati prin care sa creezi o relatie sanatoasa cu copilul 4

Majoritatea copiilor duc în viața de adult lucrurile pe care le-au învățat în copilărie, fie acelea bune sau rele. 

Pentru a te asigura că viitorul tău adult va putea să creeze relații sănătoase și puternice cu persoanele care vor face parte din viața lui, la un moment dat, trebuie să începi încă din copilărie, cu relația dintre voi, cea părinte-copil. Cu puțină răbdare, dragoste și muncă, orice este posibil!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole