Blog

Cum sa hranim stima de sine a copiilor si a tinerilor la scoala si acasa

“Este mult mai usor sa formezi copii puternici decat sa repari adulti defecti.“ Frederick Douglass

foto 1 articol

V-ati intrebat vreodata cat de mult considera copiii vostri ca valoreaza? Dar ce rol cred ca au in lume? Raspunsul la aceaste intrebari ascunde un factor esential pentru dezvoltarea lor optima: stima lor de sine.

Desi suntem cu totii de acord ca este important sa le insuflam copiilor perceptia clara a valorii lor si avem la indemana surse teoretice solide, punerea in practica a ceea ce citim este de cele mai multe ori mult mai dificila decat ne-am fi asteptat.

Chiar daca rafturile librariilor si Internetul sunt pline de carti de parenting modern care ne incurajeaza sa ii ajutam pe copii sa isi dezvolte stima de sine, uneori aplicarea in practica se distanteaza parca de cea teoretica. Astfel, meseriile de educator si de parinte devin tot mai pline de provocari si de intrebari fara raspunsuri.

Din acest motiv, astazi ne-am propus sa intelegem impreuna mai bine la ce se refera acest concept si felul in care putem actiona, in calitate de profesori si de parinti, pentru a hrani stima de sine a copiilor si a tinerilor in mod constant.

foto 2 articol

De ce este importanta stima de sine pentru copii si tineri?

Stima de sine afecteaza fiecare aspect al vietii copiilor si a tinerilor, nu doar rezultatele pe care acestia le obtin la scoala. Un nivel sporit al acesteia imbunatateste performantele lor academice, contribuie la dezvoltarea abilitatilor lor sociale si stimuleaza capacitatea lor de cultivare a unor relatii solide, de durata.

  • Stiati ca studiile efectuate in ultimii ani dezvaluie faptul ca relatiile pe care copiii le stabilesc cu profesorii si colegii sunt mai solide in cazul copiilor care au un nivel bine dezvoltat al stimei de sine?
  • In plus, acestia sunt mai bine pregatiti sa faca fata eventualelor greseli, situatiilor care ii dezamagesc si celor in care esueaza conform standardelor sociale impuse de adulti.
  • Mai mult decat atat, copiii cu o stima de sine ridicata sunt mai predispusi sa finalizeze cu succes sarcini provocatoare la scoala si acasa si sa isi stabileasca propriile obiective, cu scopul de a le indeplini.

Asadar, stima de sine este o necesitate pe parcursul intregii vieti, iar bazele sale se cladesc in copilarie, cu ajutorul parintilor si a profesorilor. Din acest motiv, este esential ca noi, educatorii si voi, dragi parinti, sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a hrani stima de sine a tinerei generatii si a le asigura astfel un start de succes in viata.

foto 3 articol

Cum sa stimulam stima de sine a copiilor si a tinerilor

Putem incepe prin a intelege faptul ca toti copiii si tinerii sunt demni de apreciere, in orice moment, ca sunt fiinte unice si valoroase, care se dezvolta in propriul lor ritm. Este important sa acceptam faptul ca fiecare copil este inzestrat cu anumite talente.

Astfel, rolul nostru, al educatorilor si al vostru, al parintilor, este acela de a asigura un proces de invatare asociat cu experiente pozitive la scoala si acasa. Iata cum putem reusi sa ne atingem obiectivele impreuna:

Ii sprijinim pe copii si tineri sa devina mai responsabili la scoala si in comunitate

  • Atunci cand sunt incurajati sa se implice in comunitate, copiii si tinerii isi hranesc singuri stima de sine, intrucat se simt mandri de ceea ce fac.
  • Cunoscandu-le talentele, punctele forte si interesele, impreuna le putem da responsabilitati pe care si le pot asuma si duce la bun sfarsit, astfel incat sa fie mandri de propriile realizari.
  • Acest lucru implica atat activitatile scolare cotidiene, cat si pasiunile lor precum invatarea limbii engleze sau alte activitati extrascolare care le atrag atentia.

Ii invatam sa ia decizii si sa isi asume responsabilitatea

  • Este tentant sa rezolvam problemele cursantilor si a copiilor spunandu-le pur si simplu ce sa faca. Cu toate acestea, este mai bine sa ii indrumam sa descopere singuri solutiile potrivite, fara a pune presiune prea mare pe acestia.
  • In acest fel, ei vor invata sa isi rezolve problemele si sa aiba incredere in capacitatea lor de a lua decizii corecte. Aceasta abordare ii va ajuta sa invete sa isi asume responsabilitatea pentru hotararile pe care le iau si ii va face sa simta ca detin controlul asupra vietii lor.
  • Acesta este un impuls extraordinar pentru stimularea stimei lor de sine si pentru dezvoltarea rezilientei lor.

foto 4 articol

Ii ajutam sa devina disciplinati

  • Atunci cand un copil sau un adolescent are probleme in a se auto-disciplina, acest lucru ii poate afecta stima de sine. De cele mai multe ori, acesta se poate trezi facand anumite lucruri inainte de a trece actiunile respective prin filtrul gandirii sale.
  • In majoritatea cazurilor, acesta este si un mod prin care tinerii isi exprima opozitia fata de limite sau reguli impuse de adulti.
  • Este important sa ii ajutam sa inteleaga rolul acestor reguli si sa ii motivam in loc sa ii obligam sa le urmeze, implicandu-i in procesul de stabilire a acestora.

Le oferim feedback constructiv si ii incurajam

  • Atunci cand le oferim copiilor si tinerilor aprecieri sincere si ii incurajam, le hranim considerabil stima de sine.
  • Nu este niciodata indicat sa ne concentram pe comportamentele negative ale copiilor, ci trebuie sa le recunoastem si sa le stimulam mai mult calitatile, punctele forte si realizarile.
  • Este intotdeauna indicat sa laudam efortul depus, indiferent de rezultalele obtinute, pentru a-i incuraja sa faca mai mult si mai bine data viitoare.

foto 5 articol

Ii invatam sa accepte greselile si sa faca fata eventualelor esecuri

  • O vorba din popor spune ca ‘doar cine nu munceste, nu greseste’. De ce ar sta lucrurile altfel in cazul copiilor?
  • De ce sa simta acestia frica de a gresi la orice pas, din cauza pedepselor primite sau de teama ca se vor face de rusine? Acest sentiment nu face decat sa le ingradeasca libertatea de exprimare, sa le sporeasca teama de a comunica liber si de a incerca lucruri noi.
  • In schimb, atunci cand ii invatam de mici ca a gresi este “omeneste”, ca un esec nu ii defineste, ci ii stimuleaza sa devina mai buni, ei vor avea curaj sa incerce din nou si din nou. Vor avea curajul sa se exprime liber si creativ, sa isi argumenteze parerile si astfel isi vor dezvolta personalitatea unica.

Conturam asteptari realiste

  • Atat in calitate de profesori, cat si in calitate de parinti, trebuie sa fim realisti cu privire la ceea ce pot realiza copiii si tinerii.
  • Cu siguranta ne dorim ca fiecare dintre acestia sa isi atinga potentialul maxim si sa se bucure de oportunitati nelimitate, insa nu este bine sa ridicam mereu stacheta prea sus pentru ei. Acest lucru ii va face sa se simta incapabili sa reuseasca, ii va descuraja si ii va face sa faca un pas inapoi, dupa fiecare esec.
  • Este indicat sa ii stimulam sa isi creeze propriile seturi de obiective sau sa ii implicam in procesul de stabilire a acestora, astfel incat sa fie rezonabile si gestionabile, in functie de varsta si de nivelul lor de intelegere.
  • Astfel, ei vor sti mereu ce si-au propus, la ce sa se astepte si drumul catre succes va parea mai scurt pentru ei. In plus, acesta va fi presarat cu emotii pozitive, care le vor oferi entuziasmul si energia de care au nevoie pentru a reusi.

foto 6 articol

Metoda de predare Shakespeare School stimuleaza stima de sine a cursantilor

La Shakespeare School, stim ca invatarea este eficienta atunci cand este facuta cu placere. Din acest motiv, ii intampinam pe copii cu caldura afectiva, le hranim stima de sine cu laude si incurajari, ii indrumam si le oferim sprijin pentru a atinge succesul de care sunt capabili.

Metoda de predare Shakespeare School este o abordare originala a Teoriei Inteligentelor Multiple (H. Gardner). Prin intermediul jocurilor in echipe, a povestilor, a cantecelelor si a altor activitati interactive menite sa le stimuleze creativitatea, le inspiram cursantilor nostri pasiunea pentru invatarea limbii engleze.

  • Ii incurajam sa isi exprime parerile pe o varietate de subiecte, sa le sustina cu argumente, detalii si exemple, sa asculte opiniile celorlalti si sa se implice in dialoguri eficiente.
  • Le oferim feedback constructiv in fiecare zi, pentru a le oferi oportunitatea de a creste!
  • Le vorbim deschis si in maniera pozitiva pentru a-i incuraja sa progreseze si laudam efortul pe care il depun, de fiecare data!

Shakespeare School este locul in care prietenia, educatia si pasiunea se impletesc pentru a da nastere unei formule emoționale ce asigura succesul procesului modern de invatare pentru copii. Acum puteti experimenta metoda noastra eficienta de predare si online, in cadrul Atelierelor gratuite si a cursurilor de vara de limba engleza pentru copii, adolescenti si adulti.

Impreuna, stimulam stima de sine a copiilor si a tinerilor

In concluzie, atat acasa, cat si la scoala, copiii si tinerii au nevoie de un cadru in care sa li se ofere oportunitatea de a-si dezvolta personalitatea aparte, de a creste intr-o comunitate in care sa se simta apreciati, sustinuti si iubiti.

Implicati-i in procesul de stabilire a regulilor pentru a-i ajuta sa isi cultive sentimentul de responsabilitate si sa se auto-disciplineze.
Oferiti-le feedback de dezvoltare si incurajati-i astfel sa progreseze.
Apreciati efortul pe care il depun de fiecare data, chiar si atunci cand nu reusesc ceea ce si-au propus, pentru a-i incuraja sa incerce din nou si sa faca mai mult si mai bine.”
Inconjurati-i cu caldura, empatie si dragoste, pentru ca ei sa se simta sustinuti de parinti.

Impreuna dezvoltam campioni la viata!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole