Blog

Relatia parinte-copil si performantele in invatare

“Exemplul este cel mai bun lucru pe care un parinte il poate face pentru copilul lui”  Thomas Mann

foto 1 articol

Implicarea parintilor, stilul parental si relatia cu copiii joaca un rol vital in dezvoltarea lor. Relatia parinte-copil consta intr-o combinatie de comportamente, sentimente si asteptari unice pentru fiecare dintre acestia.

Dat fiind faptul ca in aceasta perioada petrecem mai mult timp acasa, alaturi de copii, astazi ne-am gandit ca ar fi util sa facem o scurta incursiune in universul unic al relatiei dintre voi, dragi parinti si copii.

Impreuna, vom analiza principalele moduri in care relatia parinte-copil influenteaza performantele scolarului in procesul de invatare. De asemenea, veti descoperi ce puteti face pentru a imbunatati aceasta relatie si a influenta pozitiv rezultate scolare ale copiilor vostri.

Factori care influenteaza performantele scolarilor

Cele mai recente studii referitoare la performantele in invatare indica faptul ca atat realizarile academice, cat si alte variabile socio-contextuale joaca un rol important in modelarea relatiei dintre parinti si copii.

Exista legaturi puternice intre mediul de origine al copiilor si al adolescentilor si cel scolar. Acestia interactioneaza direct si sunt influentati de parinti, profesori si colegi. Mai mult decat atat, copiii si adolescentii invata si se dezvolta cu ajutorul a trei sfere de influenta care se suprapun: familia, scoala si comunitatea in care traiesc.

Din acest motiv, este important ca cele trei sa formeze parteneriate, cu scopul de a raspunde cat mai bine nevoilor de dezvoltare ale copiilor si ale adolescentilor.

foto 2 articol

In ce consta procesul de implicare a parintilor in educatia copiilor?

Parintii se pot implica in educatia copiilor interactionand cu acestia casa sau la scoala, cu scopul de a se asigura ca performanta academica se va desfasura in mod optim. Iata cateva exemple de activitati si comportamente care pot fi incluse in aceasta categorie:

ACASA

  • Discutiile dintre parinti si copii privind activitatile scolare;
  • Discutiile despre aspiratiile si asteptarile parintilor si ale copiilor;
  • Monitorizarea temelor pentru acasa;
  • Implicarea in activitati de lectura;
  • Reguli de disciplina pentru acasa.

LA SCOALA

  • Comunicarea cu profesorii;
  • Participarea la diverse evenimente scolare;
  • Discutiile dintre parinti.

foto 3 articol

Dinamica relatiei parinte-copil-educatie

Studiile efectuate releva faptul ca parintii care prezinta o atitudine pozitiva fata de educatia copiilor lor, de scoala si de profesori sunt capabili sa influenteze pozitiv performantele academice ale scolarilor. Iata care sunt principalele mecanisme prin care se produce acest efect:

  • Implicarea parintilor vs socializarea academico-cognitiva – Parintii joaca un rol esential in socializarea academica si cognitiva a copiilor. Acestia influenteaza atat dezvoltarea intelectuala a copiilor, cat si dorinta acestora de a se implica in procesul de invatare scolara. Atitudinea, convingerile si asteptarile parintilor in ceea ce priveste procesul de scolarizare influenteaza comportamentul copiilor in mediul scolar si, implicit, performantele acestora in procesul de invatare.
  • Implicarea parintilor vs relatia elevi-profesori – Specialistii au constatat faptul ca implicarea parintilor in educatia copiilor influenteaza pozitiv natura relatiei dintre acestia si profesori. Copiii care beneficiaza de relatii parentale coerente si sigure, de la varste fragede, au capacitatea de a dezvolta relatii mai apropiate cu profesorii implicati in educatia lor. In plus, acestia prezinta un nivel mai ridicat de motivatie academica si tind sa dezvolte mai putine probleme comportamentale in mediul scolar.
  • Implicarea parintilor vs performantele scolare ale copiilor – Studiile efectuate au dezvaluit faptul ca implicarea parintilor in activitati educationale atat acasa, cat si la scoala influenteaza, in mod pozitiv, performantele academice ale copiilor. Atunci cand parintii se implica in educarea si monitorizarea copiilor acasa, ei influenteaza pozitiv atitudinea lor fata de scoala si rezultatele pe care le obtin. In plus, atunci cand acestia comunica cu profesorii si participa la evenimentele scolare, stabilesc o buna relatie cu comunitatea academica si contribuie la imbunatatirea eficientei cadrelor didactice in educarea scolarilor.
  • Asteptarile parintilor vs performantele scolare ale copiilor – Specialistii au constatat faptul ca, atunci cand parintii au asteptari ridicate cu privire la performantele copiilor, acestia au tendinta de a se implica mai mult in procesul de educatie. In plus, acestia le asigura un mediu propice de invatare atat acasa, cat si in mediul scolar ales pentru ei. Astfel, ei influenteaza pozitiv performantele lor scolare prin sporirea eficientei procesului de invatare academica.
  • Implicarea parintilor in educatia copiilor acasa vs performantele lor scolare– Implicarea parintilor in educatia copiilor acasa presupune activitati precum monitorizarea temelor si discutiile directe cu acestia privind activitatile si rezultatele scolare. Aceste interactiuni si comunicarea ii ajuta pe scolari sa perceapa activitatile de acasa ca fiind mai putin dificile si mai placute, intrucat simt ca beneficiaza de suportul parintilor. In plus, numeroase studii au dezvaluit faptul ca atitudinea pozitiva a parintilor si comportamentul de sustinere al acestora sprijina nevoile psihologice ale scolarilor. Astfel, acestea le sporesc motivatia autonoma si influenteaza pozitiv performantele pe care ei le obtin in mediul academic.

foto 4 articol

In concluzie, putem spune cu certitudine, dragi parinti, ca implicarea voastra activa in educatia copiilor acasa si la scoala, precum si manifestarea afectiunii fata de ei contribuie considerabil la imbunatatirea performantelor lor scolare.

La Shakespeare School, suntem mereu dornici sa asiguram parteneriate pozitive si de durata cu parintii cursantilor nostri, pentru ca ei sa beneficieze de cadrul optim pentru dezvoltarea lor academica si cognitiva.

In final, venim in sprijinul vostru cu o lista de sapte sugestii simple privind modalitati eficiente prin care va puteti implica si sustine educatia copiilor vostri acasa:

Cititi-le celor mici timp de 20-30 minute, in fiecare zi sau organizati sesiuni de lectura saptamanale cu adolescentii. Pentru a le inspira pasiunea pentru citit, le puteti oferi in dar, atunci cand aveti posibilitatea, carti inspirationale, adecvate varstei lor.
Monitorizati efectuarea temelor pentru acasa, cu scopul de a incuraja disciplina academica a copiilor.
Implicati-va, alaturi de copii, in diverse activitati suplimentare de invatare a limbii engleze. Puteti opta pentru jocuri adaptate nivelului lor de intelegere sau pentru diverse activitati distractive de exersare a limbii engleze.
Urmariti impreuna filme educationale in limba engleza, din care acestia pot invata diverse lectii de viata, potrivite nivelului lor de varsta si de intelegere.
Fiti modelul acestora atunci cand vine vorba despre invatare si inspirati-le dragostea pentru educatie
Invatati impreuna lucruri noi precum cele mai interesante expresii in limba engleza, dintr-un anumit domeniu de interes, de fiecare data cand aveti ocazia.
Creati un cadru propice invatarii pentru copii acasa, oferindu-le acces la resurse educationale utile.

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole

Ești gata pentru fun și oportunități nenumărate? Descoperă gama noastră de cursuri și dă START aventurii tale în limba engleză!

La Shakespeare School, educăm campioni la viață și la limba engleză. La cursurile noastre, distracția se împletește cu metodele moderne de predare, astfel încât cursanții să își însușească nu doar competențe de engleză, ci și pentru viață.