Blog

Cum iti ajuti copilul sa invete engleza?

“Copiii nu trebuie sa fie dresati in mod mecanic, ci sa fie invatati sa gandeasca.” Immanuel Kantpoza 1 mic 1

Stiati ca cei mici au capacitatea de a invata limba engleza in mod inconstient la varste fragede, fara a se simti obligati sa faca acest lucru? Copiii invata engleza cu placere, intrucat absorb informatiile usor si rapid, fara a se confrunta cu limite sau frustrari.

Ei beneficiaza de o abilitate innascuta de a folosi aceleasi strategii pentru a invata in paralel limba materna si una straina. Descoperiti in continuare cum ii puteti ajuta pe copii sa invete engleza usor si cu placere la varste fragede, pentru a nu fi nevoiti sa o faca din obligatie si mult mai greu ulterior, ca adulti.

De ce sa-i incurajati pe copii sa invete limba engleza

Cea mai rapida perioada de dezvoltare cognitiva si emotionala este de la nastere pana la implinirea varstei de 6-8 ani. Astfel, desi invatam pe tot parcursul vietii, viteza cu care acest proces se desfasoara in copilarie si performantele obtinute nu pot fi egalate mai tarziu.

Iata principalele motive pentru care este recomandat sa ii ajutati pe copii sa invete limba engleza:

 • Engleza este o limba globala, oficiala in peste 50 tari si considerata limbajul comun al oamenilor din intreaga lume. Prin cunoasterea acesteia, copiii vor putea comunica cu oameni din diverse locuri, vor putea calatori oriunde si vor fi pregatiti sa traiasca in diversitate culturala.
 • Cu cat copiii incep mai devreme sa invete engleza, cu atat vor ajunge mai repede si mai usor la un nivel avansat. Astfel, in viitor, ei vor avea sansa de a beneficia de oportunitati profesionale disponibile in intreaga lume.
 • Copiii care invata limba engleza la varste fragede reusesc sa obtina performante foarte bune in ceea ce priveste pronuntia cuvintelor si accentul. Multi dintre ei reusesc sa ajunga la nivelul de vorbitori nativi ai limbii engleze pana devin adolescenti.
 • Cei mici adora sa invete engleza intrucat o fac inconstient si din placere, fara a le pasa de modul in care se dezvolta cognitiv sau emotional. Ei vor doar sa descopere cat mai multe lucruri noi, in timp ce se joaca sau sunt implicati in diverse activitati. Fac aceste lucruri fara a fi afectati de micile greseli de pe parcurs. Aceasta lipsa de griji si de frustrari ii conduce catre succes.
 • Copiii beneficiaza de un grup de suport pentru a invata engleza. Parintii, cadrele didactice si colegii le sunt alaturi celor mici atunci cand se inscriu la un curs de engleza pentru copii si in afara orelor de curs. Ei beneficiaza de expunere la un mediu propice invatarii si interactiunii si sunt motivati sa persevereze. In plus, ei dispun de timpul necesar pentru a investi in acest obiectiv si a obtine performante deosebite, in scurt timp.

poza 2 mic 1

De ce sa tii cont pentru a-ti ajuta copilul sa invete engleza?

Stiati ca cei mici reusesc sa vorbeasca natural intr-o limba straina, inainte de a dobandi cunostinte la fel de avansate de citire sau scriere? Iata si alte aspecte importante pe care este bine sa le cunoasteti pentru a le oferi copiilor suportul necesar atunci cand invata engleza:

 • Intelegerea limbii engleze – Capacitatea copiilor de a intelege limba engleza este mai mare decat cea de vorbire. Chiar daca acestia au varste fragede, capacitatea lor de intelegere nu trebuie sa fie subestimata. Ei au capacitatea de a intelege ce se vorbeste atat in limba materna cat si in engleza contextual si intuitiv. Chiar daca nu cunosc fiecare cuvant rostit in jurul lor, ei inteleg esenta celor comunicate. Copiii cunosc unele cuvinte si le descifreaza pe cele necunoscute din context.
 • Gestionarea greselilor – Copiii nu sunt si nu vor sa fie constienti de greselile pe care le fac in timp ce invata limba engleza. Din acest motiv, feedback-ul oferit lor trebuie sa fie unul pozitiv, constructiv, pentru a evita riscul de a-i demotiva. Greselile fac parte din procesul de invatare a limbii engleze pentru copii. De exemplu, ii puteti incuraja sa se auto-corecteze inconstient, rostind in jurul lor varianta corecta a cuvantului pe care inca nu il stapanesc.
 • Mediul propice invatarii limbii engleze – Copiii care invata engleza au nevoie de un mediu cald, de familie, in care sa fie incurajati sa persevereze, pentru a obtine performante. Cei mici au nevoie sa se simta in siguranta, sa invete intr-un mod placut, prin joaca sau prin intermediul altor activitati care le captiveaza atentia.
 • Invatarea este un proces de lunga durata – Educatorii si parintii trebuie sa aiba rabdarea necesara pentru a sustine procesul de invatare a limbii engleze pentru copii, pe termen lung. Cei mici vor avea nevoie de indrumare si acces la materiale de pregatire si metode de predare adecvate, pentru a obtine performantele dorite.

poza 3 mic 1

Tehnici eficiente prin care copiii invata engleza

Iata cateva tehnici eficiente pe care le puteti aplica atunci cand va doriti ca cei mici sa invete engleza pentru copii:

 • Cursuri de engleza pentru copii – Atunci cand invata alaturi de alti copii pasionati de limba engleza, in cadrul unor cursuri interactive, cei mici se simt motivati sa persevereze. Imediat ce vor lega prietenii cu colegii de la curs, copiii vor astepta ora de engleza cu nerabdare, pentru a impartasi ce au mai invatat, a socializa si a interactiona cu acestia.
 • Jocul didactic – Ati privit vreodata un copil in timp ce se juca? Atunci ati observat bucuria pura din ochii sai, curiozitatea si entuziasmul cu care a intrat in activitatea de invatare prin joaca. In plus, copiii combina implicarea fizica cu cea cognitiva, inconstient dar eficient, atunci cand invata prin intermediul jocurilor didactice.  Acestea le permit copiilor sa comunice, sa interactioneze, sa inteleaga lumea in care traiesc si sa isi dezvolte creativitatea.
 • Expunerea la situatii reale – V-ati gandit vreodata ca i-ati putea ajuta pe copii sa invete engleza prin expunere la situatii din viata de zi cu zi? De exemplu, atunci cand mergeti la cumparaturi, puteti exersa impreuna vocabularul limbii engleze, prin denumirea fructelor si a legumelor pe care le cumparati. Dar daca i-ati cere celui mic sa spuna numele hainelor cu care il imbracati atunci cand il duceti la cursul de engleza pentru copii? Aceste exemple simple pot fi modificate si imbogatite pentru a se potrivi nevoilor celui mic.
 • Vizionarea filmelor fara subtitrare – Este recomandata exersarea si perfectionarea cunostintelor de limba engleza pentru copii din filme. Aceasta activitate reprezinta o buna oportunitate pentru perfectionarea cunostintelor dobandite in cadrul cursurilor de engleza pentru copii. Cei mici pot exersa pronuntia cuvintelor in limba engleza, isi pot imbogati vocabularul si pot dobandi cunostinte de diversitate culturala prin vizionarea filmelor adecvate varstei lor.
 • Calatorii cu engleza in bagaje – Specialistii recomanda dezvoltarea continua a vocabularului prin mici exercitii de conversatie care contribuie la vorbirea fluenta si la cladirea unei stime sanatoase de sine. Din acest motiv, atunci cand plecati cu cei mici in vacanta, nu uitati faptul ca interactiunea lor cu diverse culturi este cruciala. Aceasta le extinde perspectivele si arealul de cunostinte, oferindu-le noi oportunitati de invatare. Din acest motiv, este indicat sa ii lasati pe cei mici sa vorbeasca in engleza atunci cand cumpara ceva sau atunci cand vad ceva care le captiveaza atentia.
 • Citirea povestilor in engleza – Pe langa faptul ca reprezinta o sursa de amintiri frumoase, povestile pe care le cititi celor mici pot contribui si la procesul de invatare a limbii engleze pentru copii. Intrucat vor asocia invatarea involuntara cu momentele frumoase petrecute alaturi de voi, copiii vor invata engleza cu placere. In plus, in timpul zilei, le puteti adresa celor mici intrebari din povestile citite seara pentru a-i incuraja sa exerseze ce au invatat.

poza 4 mic

Cum invata copiii limba engleza cu ajutorul versurilor

Conform specialistilor, copiii invata engleza cu ajutorul versurilor, prin intermediul tehnicii de ascultare in fundal si a altor activitati eficiente. Atunci cand cei mici asculta un cantecel care le captiveaza atentia si le place, vor asculta cu atentie versurile acestuia.

Pe masura ce copilul va intelege din context ce inseamna cuvintele, va incepe sa se gandeasca la semnificatia lor si la ceea ce transmit. Iata cateva idei de exercitii practice pe care le puteti aplica acasa:

 • Ascultare repetata in fundal – Prin intermediul acestei tehnici, copilul invata notiuni de vocabular si gramatica, fara a acorda atentie procesului. La inceput, acesta nu va intelege ce asculta, insa prin repetitie, in timp ce se joaca sau se pregateste de culcare, creierul sau va fi stimulat. Copiii care invata engleza prin intermediul acestei tehnici vor reusi sa obtina performante bune in ceea ce priveste abilitatile de vorbire.
 • Organizarea versurilor – Printati pe hartii diferite versurile cantecelului preferat al celui mic. Ulterior, incercati impreuna sa reorganizati versurile. La final, ascultati cantecelul pentru a vedea cat de corect ati organizat versurilor. Cel mic va fi bucuros sa participe la aceasta activitate distractiva, din care va invata engleza pentru copii.
 • Identificarea diferentelor – Printati pe hartii diferite versurile cantecelului preferat al copilului. Ulterior, schimbati cateva cuvinte din versuri si ascultati impreuna cantecul. Spuneti-i celui mic sa identifice diferentele. Acest exercitiu este ideal pentru copiii de 5-12 ani, care trebuie sa invete expresii din viata de zi cu zi, utilizate de vorbitorii nativi ai limbii engleze.
 • Diferentierea limbajului formal de cel uzual – Tinerii de 13-18 ani care invata engleza trebuie sa diferentieze exprimarea de zi cu zi de cea formala. Pentru a-i ajuta sa exerseze si sa isi perfectioneze limba engleza, puteti inlocui expresii uzuale din versurile cantecului lor preferat cu unele formale. Apoi, spuneti-le sa identifice diferentele. Astfel, vor invata lucruri noi cu placere, in cadrul unei activitati distractive.

 

Asadar, copiii care invata engleza au nevoie de sprijinul parintilor si al educatorilor. Ei au nevoie de un mediu propice de invatare si de metode de predare adecvate varstei lor. Cu ajutorul cursurilor de limba engleza, prin joc didactic, prin intermediul povestilor si al cantecelor sau prin expunerea la situatii reale, ii puteti ajuta pe copii sa invete engleza cu placere, la varste fragede.

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole