Blog

Cum sa motivam copiii pentru a reusi in viata

Foto articol

Copiii sunt curiosi de felul lor si mereu dornici sa descopere universul care ii inconjoara. Cu toate acestea, ati observat ca uneori parca le lipseste dorinta de a face lucruri pe care noi le consideram esentiale pentru ei?

De cele mai multe ori, regulile rigide pe care copiii refuza sa le accepte daca nu le inteleg sunt cele care determina lipsa lor de entuziasm. Din acest motiv, astazi ne-am propus sa intelegem mai bine de ce este importanta motivatia pentru copii si ce putem face noi, educatorii si voi, parintii, pentru a o stimula.

De ce este importanta motivatia pentru copii?

La fel ca in cazul adultilor, copiii au nevoie de motivatie sporita pentru a fi inspirati sa duca la bun sfarsit anumite sarcini scolare sau de alta natura. Parintii si educatorii sunt cei care au cel mai important rol in incurajarea lor, astfel incat sa influenteze pozitiv atitudinea copiilor fata de procesul de invatare.

 • Motivatia este cea care ii determina pe copii sa isi doreasca sa obtina succesul si cea care ii mentine pe acestia in miscare pe calea catre reusita.
 • La scoala, motivatia de a invata este direct corelata cu succesul academic. Atunci cand copiii se lovesc constant de rezultate scazute la invatatura sau de diverse esecuri, ei au tendinta de a dezvolta un grad sporit de aversiune fata de procesul de invatare.
 • In astfel de momente, este responsabilitatea parintilor si a profesorilor de a deveni forta exterioara care ii incurajeaza pe copii sa nu renunte, care ii incurajeaza sa depuna eforturi suplimentare si sa devina mai increzatori in fortele proprii.

Asadar, putem spune ca motivatia este forta secreta din spatele oricarei actiuni benefice pe care un copil o intreprinde. Este important sa ii motivam constant pe copii pentru a observa rezultate cat mai bune, in ritmul in care acestia le pot obtine. Pentru aceasta, trebuie sa cream un mediu adecvat pentru ei la scoala si acasa, care sa ii incurajeze sa depuna eforturi constante si sa faca mereu un pas in plus catre reusita.

Foto 2

Cum ii motivam pe copii?

Iata cateva modalitati eficiente prin care ii putem motiva pe copii sa reuseasca in viata:

Ii ajutam sa se simta competenti

V-ati intrebat vreodata ce ii determina pe copii sa faca anumite lucruri? Sa fie increderea lor ca vor reusi sau dorinta de a atinge anumite obiective?

 • De cele mai multe ori, simplul sentiment ca sunt capabili sa indeplineasca acea sarcina este suficient pentru a-i motiva sa incerce.
 • Din acest motiv, este important ca noi sa ii ajutam sa experimenteze momente pozitive in timp ce ei invata lucruri noi sau exerseaza cunostinte deja dobandite.
 • Astfel, ii ajutam sa se simta competenti, sa nu se descurajeze indiferent de rezultate si sa fie dispusi sa abordeze din nou si mai bine orice situatie de viata.

Foto 3

Ne concentram pe efort, nu pe rezultate

Cu totii suntem obisnuiti sa ii laudam pe copii atunci cand iau note bune. Dar daca acestia depun tot efortul in anumite situatii, insa nu reusesc sa obtina cele mai bune rezultate?

 • Nu merita sa fie laudati pentru ca au incercat sa faca tot ce au putut pentru a reusi? Noi spunem ca DA, atunci merita sa fie laudati mai mult ca oricand, intrucat efortul conteaza intotdeauna mai mult decat rezultatele.
 • Rolul nostru este sa constientizam si sa apreciem fiecare mic pas inainte pe care copiii il fac si sa ii motivam sa incerce mai mult si sa faca mai bine data viitoare.
 • Astfel, le vom insufla convingerea ca sunt, in orice moment, suficient de buni si ca pot deveni mai buni depunand efort suplimentar in viitor.

Foto 4

Recunoastem succesul lor de fiecare data

 • Copiii privesc mereu catre parinti sau educatori atunci cand considera ca au facut un lucru bun, pentru a vedea daca acestia au observat reusita lor. In astfel de momente, este important ca noi, profesorii si voi, parintii, sa fim acolo pentru a recunoaste si aprecia succesul lor.
 • Atunci cand ii laudam si ii incurajam, ii motivam pe copii sa depuna mai mult efort in viitor, intrucat ei stiu ca acesta nu este in zadar, ca vor fi apreciati pentru ceea ce fac.
 • Feedback-ul pozitiv sau constructiv este cel care ii ajuta pe copii sa nu se simta niciodata invinsi si sa gaseasca mereu puterea de a merge mai departe si de a face lucrurile mai bine.

Foto 5

Facem modificari in rutina lor pentru a-i motiva

 • Copiii se plictisesc cu usurinta atunci cand sunt supusi unei rutine cotidiene, din care lipsesc activitatile interactive, care sa le atraga atentia. Din acest motiv, este important pentru noi sa concepem mereu noi modalitati de stimulare a acestora, prin care sa le captam atentia.
 • Atat la scoala, cat si acasa, copiii au nevoie sa fie implicati in jocuri si activitati interesante, care sa ii ajute sa invete intr-o maniera distractiva si eficienta.
 • Un mediu interactiv de invatare, in care cei mici se distreaza in timp ce dobandesc cunostinte noi este net superior unui mediu de invatare pasiv, in care doar ii obligam sa memoreze notiuni.
 • Atunci cand reusim sa ii mentinem atenti si curiosi, le stimulam abilitatile cognitive si asiguram o experienta de invatare captivanta pentru copii.

Foto 6

Le sustinem interesele

Ati fost vreodata surprinsi sa descoperiti cate pasiuni au, in realitate, copiii vostri? De cele mai multe ori insa, lipsa timpului sau pur si simplu neatentia ne fac sa nu acordam suficienta atentie nevoii lor de exprimare.

 • Ei sunt mereu dornici sa experimenteze lucruri noi si se implica 100% atunci cand fac ceea ce isi doresc. Din acest motiv, este important ca ei sa mai iasa din ritmul si programul cu care au fost obisnuiti.
 • Este important sa le dam sansa de a se implica si in alte activitati pe langa cele scolare, in timpul lor liber, pentru a-si mentine atentia si motivatia atunci cand sunt la scoala.
 • Copiii au nevoie de mai mult decat rutina scolara zilnica pentru a-si folosi imaginatia si energia si a se mentine motivati sa duca la bun sfarsit sarcinile necesare.

Foto 7

La Shakespeare School, ii motivam pe copii sa reuseasca in viata

Nu orice lectie poate fi distractiva de la inceput pana la sfarsit, insa la Shakespeare School cautam si gasim mereu modalitati eficiente prin care sa facem procesul de invatare atractiv pentru copii.

 • Asezonam cu umor si bucurie activitatile noastre si ne place ca la fiecare ora sa ii facem pe cursanti sa rada din toata inima macar o data.
 • Avem grija sa ii facem pe cursanti sa se simta apreciati, respectati si incurajati, la fel ca in familie.
 • Creativitatea ne defineste. Metoda de predare Shakespeare School presupune o abordare originala, ce ne permite sa stimulam creativitatea cursantilor nostri prin activitati interactive, proiecte si competitii.
 • Sustinem performanta si consideram ca aceasta este rezultatul lucrului efectuat cu pasiune atat in cazul adultilor, cat si a copiilor. Atunci cand faci un lucru cu entuziasm si depui efortul necesar, obtii de fiecare data cele mai bune rezultate.

Acum puteti experimenta metoda noastra eficienta de predare si online, in cadrul Atelierelor gratuite si a cursurilor de vara de limba engleza pentru copii, adolescenti si adulti.

Foto 8

Impreuna, dezvoltam campioni la viata

Asadar, este important ca, impreuna, in calitate de educatori si profesori sa ii motivam constant pe copii sa studieze, sa apreciem efortul lor indiferent de rezultate si sa ii incurajam sa isi indeplineasca mereu sarcinile scolare cu placere.

Astfel, ii conducem pe acestia catre cele mai bune performante academicesi ii ajutam sa devina adulti care apreciaza provocarile , care nu se feresc sa depuna efort atunci cand este necesar si care inteleg valoarea persistentei care ii conduce catre succes in viata.

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole