Blog

Cum ajutăm copilul timid să își depășească temerile

Cum ajutam copilul timid sa isi depaseasca temerile 5

Copilul timid este anxios sau inhibat atunci când se confruntă cu situații necunoscute sau când interacționează cu ceilalți. 

Un copil timid, cel mai probabil, se va simți constrâns dacă este pus „în fața reflectoarelor”, chiar și în situațiile care nu par atât de solicitante emoțional precum vorbitul în public sau cunoașterea unor persoane noi. De asemenea, copilul timid preferă întotdeauna să observe desfășurarea acțiunii de pe margine decât să se alăture.

Nu există copil care să nu se fi simțit măcar o dată în viață timid sau rușinat. Acesta este un sentiment cu totul și cu totul normal. Totuși, în cazul unor copii, timiditatea și această rușine pe care o simt constant le poate afecta viața. 

Copiii care suferă de timiditate excesivă pot scăpa, odată cu înaintarea în vârstă, de acest sentiment, însă există cazuri în care copiii timizi devin adulți anxioși, cu mari probleme de socializare. 

Părinții își pot ajuta copiii să treacă peste timiditate, însă în cazurile mai grave trebuie cerut ajutorul unui specialist.

Dr. K. R. Merikangas spune „Probabil cel mai rău lucru pe care îl poți face (ca părinte) este să spui ‘Nu fi timid. Nu fi tăcut.’ Scopul final nu trebuie să fie acela de a-i schimba comportamentul copilului, ci despre a înțelege și respecta acest temperament și de a-l ajuta pe copil să treacă prin viață ajutându-se de propriile instrumente.”

Cum ajutam copilul timid sa isi depaseasca temerile 2

Mulți părinți nu știu cum să se comporte când observă că cel mic este timid. Încearcă fie să treacă cu vederea acest lucru, fie să facă față așa cum pot mai bine. Însă, pentru oamenii care nu s-au confruntat niciodată cu timiditatea excesivă sau cu stările de anxietate este destul de dificil să te pui în locul copilului timid. 

Timiditatea nu înseamnă doar să fii foarte sensibil sau tăcut, ci să fii conștient de cum te afectează mediul înconjurător. Pentru introvertiți, acest lucru se manifestă prin dorința de a nu petrece timp într-un grup mare atât de des, pe când pentru persoanele anxioase, se manifestă prin senzația de panică atunci când nu sunt însoțite de persoana lor de sprijin. 

Oricum ar fi situația, un copil timid are nevoie de părinți care să-l înțeleagă și să-l sprijine. 

Copilul tău este unic, iar misiunea ta este să-l faci să se simtă iubit. Este normal să te îngrijorezi când nu își face prieteni atât de ușor ca alți copii sau când se simte anxios, dar cu puțină răbdare poate ajunge un copil încrezător căruia nu îi e frică să ridice mâna la școală.

Cum ajutam copilul timid sa isi depaseasca temerile 3

Cum îți dai seama că cel mic e timid?

Primele semne ale unui copil timid apar după vârsta de 4 ani. Atunci, copilul timid, aflându-se în situații sociale alături de persoane necunoscute, are tendința de a se agăța de părinți. 

Dacă este vorba de o timiditate mai blândă, copilul va începe, încetul cu încetul, să se obișnuiască cu persoanele noi cu care a intrat în contact și va dori să le cunoască și să se joace cu ele. 

Dacă însă ai de-a face cu un copil extrem de timid care nici după câteva minute bune sau chiar mai multe ore nu vrea să interacționeze cu ceilalți, încearcă să nu pui presiune pe el. Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a-l ajuta pe copil să nu mai fie atât de timid este să ai răbdare și să dai dovadă de iubire și înțelegere.

Un alt semn că cel mic e timid poate fi evitarea contactului vizual sau chiar fizic. Când, de exemplu, sunteți în parc și un alt copil încearcă să-i ofere o jucărie, copilul timid o poate refuza. 

Timiditatea în situațiile sociale se poate manifesta și prin refuzul de a vorbi în fața clasei sau de a ridica mâna. Îi poate fi teamă să-și exprime gândurile liber, având impresia că ceilalți copii vor râde de el dacă spune ceva greșit. 

De asemenea, copilul timid poate părea că nu are încredere în el sau că se teme de orice (întuneric, animale, străini etc.), dar mai intens decât alți copii. 

Cert este că orice sentiment sau gând pe care îl are copilul timid va fi resimțit mult mai intens, în special pentru că cel mic își dezvoltă un mecanism de apărare care este destul de greu de dărâmat de cei din jurul său. 

Cum ajutam copilul timid sa isi depaseasca temerile 4

Iată 5 moduri de a ajuta un copil timid:

  • Observă-i nevoile și oferă-i soluții! Părinții care conștientizează nevoile copiilor lor și le și oferă răspunsuri concrete îi pot ajuta pe cei mici să își gestioneze propriile reacții. Pentru copiii sensibili acest lucru nu face decât să transforme sensibilitatea într-o calitate și nu un defect întrucât cei mici devin conștienți de ceea ce simt cei din jurul lor, fiind și foarte buni mediatori. 
  • Empatizează cu temerile copilului tău și nu îl certa! Conștientizarea temerilor copilului tău fără să îl judeci îl ajută să se simtă mai bine în propria piele. Lăsându-i impresia că este ceva în neregulă cu el nu va face decât să îi scadă încrederea în sine.
  • Arată-i ce înseamnă să ai încredere în tine! Ajutându-te de alte persoane în acest caz îl va face pe copil să învețe mai ușor. Fii chiar tu un model pentru el și arată-i ce înseamnă să fii încrezător: fii prietenos cu străinii, oferă-le ajutor atunci când au nevoie și fii relaxat în interacțiunile sociale.
  • Ajută-ți copilul să-și facă prieteni! Transformă această experiență într-un joc: prefă-te că ești un copil pe care nu-l cunoaște și arată-i cum ar trebui să interacționeze cu el. Învață-l ce trebuie să facă pentru a se alătura unui grup de copii în parc sau la școală, cum să facă cunoștință cu ceilalți copii sau cum să inițieze chiar el conversația. 
  • Oferă-i oportunități zilnice de a interacționa cu ceilalți! Acest lucru îl poate ajuta pe copilul timid să dobândească mai multă încredere în el, de-a lungul timpului. Copiii care suferă de anxietate socială au nevoie de un moment de pauză, însă există o mulțime de ocazii pentru ca cel mic să-și exerseze abilitățile de socializare. De asemenea, asigură-l că nu este singurul din familie care întâmpină greutăți în viața de zi cu zi. La cină, de exemplu, vorbește-i despre un lucru dificil pe care l-ai făcut în ziua respectivă și încurajează-l chiar și atunci când progresul este mic.

Cum ajutam copilul timid sa isi depaseasca temerile 1

La Shakespeare School punem suflet și pasiune în tot ceea ce facem. Misiunea noastră este să creăm un mediu academic care să îi pregătească cu adevărat pe copii pentru viață și să îi facă să se simtă motivați să își îndeplinească adevăratul potențial uman. Aici nu educăm numai Campioni la Limba Engleză, ci și Campioni la Viață!

Cei mici descoperă plăcerea de a învăța alături de profesori supra-specializați și buni pedagogi. Astfel ei își dezvoltă competențe care îi vor ajuta să facă performanță și la școală și în viață. 

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul cursurilor noastre de limba engleză!

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole