Respiratia mindful la copii: beneficii pentru concentrare si reducerea stresului

Respiratia mindful la copii

Si copiii se simt uneori coplesiti si stresati. In aceste momente, este foarte important sa ii invatam pe cei mici sa traga puternic aer in piept. Descoperiti in continuare care sunt beneficiile acestor exercitii asupra dezvoltarii armonioase a copiilor.

Beneficiile respiratiei mindful

Cu totii am observat ca atunci cand respiram profund ne simtim mai calmi si mai relaxati. Motivul este urmatorul: fluxul crescut de oxigen ajunge la creier si linisteste amigdala, o mica zona care reprezinta sistemul de alerta al fiecarei persoane.

Amigdala este responsabila de celebrele reactii automate lupta-fuga-inghet si de blocarea abilitatii cortexului prefrontal de a gandi limpede. Desigur, aceste reactii sunt de mare folos in caz de pericol. Insa in majoritatea situatiilor de stres, amigdala preia controlul asupra abilitatii noastre de a raspunde intelept, facandu-ne sa reactionam intr-un mod pe care de cele mai multe ori il regretam ulterior.

Respiratia profunda este un mare ajutor si de aceea practica de mindfulness propune diverse tehnici si exercitii, atat pentru adulti cat si pentru copii (ale caror creiere sunt in plina dezvoltare).

Aceste exercitii de respiratie au drept rezultate:

  • reducerea anxietatii
  • gestionarea eficienta a stresului
  • imbunatatirea atentiei si a capacitatii de concentrare
  • gestionarea reactivitatii emotionale
  • accesarea starii de pace interioara

Integrarea activitatilor de mindfulness la Shakespeare School

Si noi, adultii, putem sa oferim un exemplu pentru copii pentru ca stim cu totii ca ei nu fac ce le spunem, ci fac ceea ce vad la noi. Asadar, putem sa respiram profund alaturi de ei pentru a le arata ca suntem la fel de dedicati in a fi calmi si echilibrati cum ne dorim sa ii invatam si pe ei sa fie.

La Shakespeare School, consideram ca integrarea activitatilor de mindfulness in cadrul orelor de curs ofera schimbarea de care avem nevoie pentru a ii sustine pe copiii nostri sa respinga influentele negative din exterior si sa fie in contact cu cine sunt cu adevarat. In felul acesta, le oferim cadrul in care sa se dezvolte complet si autentic.

Credem cu tarie ca toti copiii merita sanse egale la succes si fericire in viata. De aceea, ne dorim sa le putem oferi contextul in care ei sa capete cat mai multa incredere in propriile forte si in unicitatea lor.

Andreea Paunoiu, profesor la Shakespeare School

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi ultimele noutati:

Arhive