Blog

Cum sa stimulam creativitatea copiilor si a tinerilor acasa si la scoala

“Adevaratul semn de inteligenta nu este cunoasterea, ci imaginatia” Albert Einstein

foto 1 articol

V-ati oprit vreodata pentru cateva minute pentru a privi copilul in timp ce deseneaza, canta sau se joaca? Atunci cu siguranta ati observat bucuria pura din ochii sai, in timp ce descopera un univers necunoscut, de poveste. Copiii au capacitatea de a se desprinde de realitatea in care traiesc si de regulile care o guverneaza, pentru a deveni personaje ale povestilor pe care le citesc, ale jocurilor in care se implica si ale activitatilor menite sa le dezvolte imaginatia.

Este tot mai evident faptul ca in societatea moderna nu mai este suficient sa ii invatam pe copii un set de notiuni abstracte sau unele pe care le vor pune in practica doar in anii de scoala. Devine necesar sa ii echipam pe copii cu abilitati interdisciplinare care sa le serveasca zilnic, sa ii ajute sa se adapteze constant si sa faca fata cu succes provocarilor vietii din secolul vitezei si al digitalizarii.

Din acest motiv, diversi specialisti in stiintele educatiei au convenit asupra abilitatilor menite sa le asigure succesul copiilor in secolul XXI. Aceste abilitati sunt cunoscute sub numele Cei Patru C (The Four Cs): Comunicarea (Communication) – Creativitatea (Creativity) – Colaborarea (Collaboration) – Gandirea Critica (Critical Thinking).

Astazi ne-am propus sa descoperim impreuna modalitati eficiente prin care putem stimula creativitatea copiilor acasa si la scoala. La Shakespeare School, ne propunem intotdeauna sa le oferim copiilor sansa de a fi ei insisi. Ii stimulam sa fie creativi si plini de pasiune, pentru ca astfel pot obtine mai usor performanta.

foto 2 articol

De ce este importanta creativitatea pentru copii si tineri?

Creativitatea nu este o abilitate rezervata doar copiilor care s-au nascut cu talente deosebite. Totii copii se nasc cu imaginatie, iar noi, profesorii si parintii, ii putem sprijini prin stimularea acesteia inca din primii lor ani de viata.

  • Trebuie sa incepem prin a intelege faptul ca atunci cand un copil se joaca, creeaza sau pur si simplu alege sa devina un personaj al povestii sale favorite, acest lucru nu impiedica procesul de invatare a lucrurilor importante pentru educatia sa.
  • Dimpotriva, prin joaca si activitati interactive, copiii isi dezvolta considerabil creativitatea, dand frau liber imaginatiei lor. Acest lucru ii ajuta sa dobandeasca cunostinte noi cu placere, fara a simti ca depun un efort considerabil pentru a reusi.

In plus, creativitatea nu se limiteaza doar la domeniul artei, asa cum am fi tentati sa credem. Aceasta abilitate este necesara si utila in procesul de invatare a tuturor materiilor scolare si pentru desfasurarea eficienta a diverselor activitati extrascolare.

  • Copiii au tendinta de a-si pierde rapid interesul pentru invatare atunci cand sunt supusi frecvent aceleiasi rutine.
  • Nu le place doar sa memoreze informatii, ci le place sa fie creativi, sa se distreze in timp ce invata, sa faca lucruri de placere si nu din obligatie.

Asadar, darul creativitatii nu este destinat doar anumitor copii sau adolescenti, ci tuturor! Trebuie doar sa le oferim sansa de a-si dezvolta creativitatea prin activitati interactive si distractive, adecvate varstei lor, acasa si la scoala. Trebuie sa cream un cadru de invatare in care ei sa se poata exprima liber fara frica de a gresi, sa gandeasca creativ, fara a se supune limitelor si sa raspunda oricarei provocari cu idei inovatoare si solutii creative.

foto 3 articol

Principalele beneficii ale creativitatii pentru copii si tineri

Creativitatea contribuie la dezvoltarea gandirii libere si critice – Cu siguranta nu te-ai fi asteptat ca imaginatia sa fie un pion important pe tabla de sah a gandirii rationale, nu-i asa?

  • Acest lucru se datoreaza faptului ca am fost invatati sa percepem invatarea ca pe ceva foarte serios, in care nu exista loc pentru distractie.
  • In realitate insa, creativitatea face parte din procesul de gandire rationala, reprezentand gandirea divergenta, care contribuie considerabil la dezvoltarea personalitatii complexe a copiilor si a tinerilor.
  • Ratiunea nu gaseste intotdeauna solutii fixe, ci are nevoie de imaginatie pentru a descoperi rezolvari inedite in cazul unor probleme.
  • Asadar, este important sa stimulam creativitatea copiilor pentru ca ei sa dezvolte un sistem sanatos de gandire si de rezolvare a problemelor pe tot parcursul vietii.

foto 4 articol

Creativitatea ajuta copiii si tinerii sa isi dezvolte propria viziune – Atunci cand sunt invatati sa traiasca si sa actioneze doar pe baza cunostintelor teoretice, copiii se pot trezi frecvent blocati in situatii fara iesire.

  • In astfel de momente, ei vor simti ca sunt incapabili sa vada lucrurile in perspectiva si nu vor putea gasi solutii, chiar daca acestea sunt simple. Acest lucru se datoreaza faptului ca au fost invatati sa se concentreze doar pe rezultate imediate si sa actioneze conform asteptarilor celorlalti.
  • Din acest motiv, este esential pentru noi profesorii si voi, parintii, sa stimulam creativitatea copiilor, pentru ca ei sa devine adulti liberi, cu viziune, empatici si care au capacitatea de a vedea dincolo de aparente. Astfel, ei vor gasi solutii chiar si in situatii de tip labirint, in care regulile si teoria nu sunt suficiente pentru a evada.

foto 5 articol

Creativitatea contribuie la dezvoltarea personalitatii copiilor si tinerilor – Copiii si tinerii nu isi doresc sa fie precum ceilalti, ei vor sa fie autentici, diferiti si sa aduca ceva in plus in universul in care traiesc.

  • Acest sentiment de flexibilitate si dorinta de a fi originali se poate pierde cu usurinta atunci cand adultii din viata lor critica alegerile lor creative, pe care le fac uneori in detrimentul optiunilor standard care ii inconjoara.
  • Din acest motiv, este important sa ii indrumam catre creativitate acasa si la scoala, intrucat acest lucru va contribui la dezvoltarea personalitatii originale a copiilor si a tinerilor. Ii va ajuta sa nu se lase influentati de cei din jur, sa faca alegeri care sa le produca bucurie si sa ii faca sa se simta impliniti. In plus, va contribui la dezvoltarea permanenta a dorintei lor de perfectionare.

Asadar, nu trebuie sa ne ingrijoram atunci un copil nu exceleaza la toate materiile sau nu este atras instant de orice tip de activitate extrascolara. Trebuie doar sa descoperim un mod mai captivant prin care sa il ajutam sa invete. Trebuie sa mizam pe eficienta activitatilor creative care in starnesc interesul si il stimuleaza sa fie receptiv si creativ. Astfel, informatiile esentiale vor ajunge la el in maniera potrivita, fara a-l forta sa invete si sa se dezvolte altfel decat in mod natural.

foto 6 articol

Tehnici eficiente de stimulare a creativitatii copiilor si a tinerilor


Incurajati-i sa se exprime liber in diverse circumstante, fara teama de a gresi sau de a fi judecati pentru opiniile lor.
Oferiti-le sansa de a cauta si descoperi solutii creative pentru diverse probleme cu care se confrunta in loc sa le oferiti voi mereu solutii standard, aflate la indemana.

Incurajati-i sa petreaca mai mult timp explorand lumea din jurul lor.

Invatati-i sa imbine activitatile care necesita folosirea tehnologiei cu cele care ii detaseaza de aceasta, pentru a le stimula gandirea creativa in diverse situatii.

Metoda de predare Shakespeare School stimuleaza creativitatea cursantilor

La Shakespeare School, vrem ca fiecare copil sau tanar care ne calca pragul sa se simta ca intr-o familie, sa creasca alaturi de noi atat in ceea ce priveste atat bagajul sau de cunostinte de limba engleza, cat si dezvoltarea personalitatii sale.

De aceea, adoptam o metoda de predare unica bazata pe Teoria Inteligentelor Multiple. Profesorii nostri identifica si adapteaza atmosfera de la cursuri si activitatile astfel incat acestea sa raspunda intereselor si aptitudinilor fiecarui cursant in parte.

Folosim o mare varietate de resurse cu scopul de a-i oferi fiecarui cursant, indiferent de varsta sa, acces la calea catre cea mai usoara si mai rapida invatare.

 

Va invitam sa descoperiti metoda noastra eficienta de predare si online, in cadrul cursurilor de vara de limba engleza pentru copii, adolescenti si adulti.

 

foto 7 articol

Impreuna, dezvoltam campioni la creativitate!

In concluzie, trebuie sa retinem faptul ca un copil curios, vesnic dornic sa adreseze intrebari si aflat in cautarea raspunsurilor neobisnuite nu este un copil indisciplinat! Este un copil care isi manifesta dreptul de a descoperi astfel lumea care il inconjoara.

Noi trebuie sa fim alaturi de el, sa ii oferim ocazia de a-si exprima si dezvolta creativitatea si de a vedea lumea prin ochii sai plini de imaginatie. Astfel, va deveni un adult capabil sa perceapa viata din mai multe perspective si care va descoperi o sursa nelimitata de solutii pentru rezolvarea originala a oricarei probleme cu care se va confrunta.

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole

Ești gata pentru fun și oportunități nenumărate? Descoperă gama noastră de cursuri și dă START aventurii tale în limba engleză!

La Shakespeare School, educăm campioni la viață și la limba engleză. La cursurile noastre, distracția se împletește cu metodele moderne de predare, astfel încât cursanții să își însușească nu doar competențe de engleză, ci și pentru viață.