Blog

Cum sa folositi jocurile pentru a-i invata pe copii limba engleza

poza 1Datorita capacitatii lor distincte de dobandire a limbii materne, copiii nu pot fi supusi unui proces de invatare serioasa tot timpul. Din acest motiv, profesorii trebuie sa personalizeze lectiile astfel incat acestea sa le acopere nevoile si sa fie in ton cu provocarile si tendintele educatiei secolului XXI.

Astfel, jocurile didactice trebuie sa devina parte integranta a orelor de curs. Acestea sunt distractive si ofera numeroase beneficii cursantilor. Datorita diversitatii si utilitatii lor, jocurile pot fi folosite cu succes si acasa. Voi, parintii, le puteti utiliza cu scopul de a-i impulsiona pe copii sa exerseze limba engleza, in maniera distractiva, in timpul liber.

Cum invata copiii limba engleza prin joaca?

  • Jocul didactic reprezinta modul natural de invatare al copiilor – Inca de la nastere, joaca reprezinta un aspect fundamental al dezvoltarii intelectuale, emotionale, sociale si fizice a copiilor. Prin expunerea la un mediu de invatare ce include jocuri bine alese, copiii sunt incurajati sa isi extinda gama de cunostinte. In plus, acestora li se confirma constant faptul ca progreseaza, ceea ce ii incurajeaza sa isi doreasca sa invete in continuare lucruri noi.
  • Copiii sunt plini de viata si dornici sa incerce altceva – Ei sunt intotdeauna deschisi sa incerce activitati diferite, cat timp le face placere, chiar daca nu inteleg pe deplin ce presupun acestea. Copiii nu se gandesc niciodata ca nu vor putea invata limba engleza, ci se implica in procesul de invatare prin joaca inconstient si fara a-si pierde interesul pe parcurs.
  • Copiii adora sa isi imite parintii sau profesorii si sa se joace – Cu cat activitatea de invatare este mai distractiva si mai captivanta, cu atat ei ii vor acorda mai multa atentie si se vor implica mai mult. In plus, copiii isi imita parintii si profesorii in mod natural si sunt mereu dispusi sa isi asume riscuri si sa greseasca.
  • Jocurile didactice pot fi utilizate in toate etapele de progres – Acestea ofera beneficii copiilor atat in cadrul activitatilor de invatare controlata, cat si in cele de practica libera. Ii ajuta pe acestia sa memoreze prin repetitie sau sa se exprime liber in limba engleza.
  • Jocurile nu sunt doar unelte de completare a procesului de invatare – Acestea nu reprezinta doar activitati distractive pentru copii, ci au propria lor valoare formativa. Principalul lor avantaj consta in faptul ca le permit copiilor sa foloseasca limba engleza imediat. Atunci cand se joaca, copiii nu isi fac griji cu privire la folosirea formelor gramaticale corecte, ci isi indreapta atentia spre exprimarea libera in engleza.
  • Invatarea prin joaca contribuie la diminuarea anxietatii – Acest lucru faciliteaza considerabil procesul de invatare a limbii engleze.

Jocuri didactice pe care le puteti folosi acasa

Categorie de varsta: 4-7 ani

Listen to Simon – joc de exersare a expresiilor ce descriu partile corpului

  • Alegeti doua scaune si asezati-va, invitandu-l pe copil sa ia loc. Apoi formulati comenzi scurte si simple in limba engleza precum “Put your hands on your head”. Amandoi trebuie sa faceti gestul descris in propozitia rostita.
  • Continuati apoi cu noi comenzi. Important este ca cel mic sa acorde atentie limbajului folosit, sa va imite gesturile si sa repete denumirile in limba engleza pe care le folositi.

poza3
Singing a song – joc de repetitie a unor expresii cunoscute

  • Alegeti un cantecel pe care copilul il adora si lasati-l sa se auda pe fundal. Este important sa fie unul cu versuri scurte si cu o linie melodica simpla.
  • Puneti stop melodiei la fiecare cateva secunde, pentru a repeta, impreuna cu cel mic, anumite expresii in limba engleza.
  • Poate fi chiar un cantecel cu versuri insotite de miscare, care ii vor atrage si mai mult atentia copilului.

poza4
Yes/No Game – joc de exersare a denumirilor de alimente in limba engleza

  • Aveti nevoie de o minge usoara pe care copilul sa o arunce, in timp ce adreseaza intrebarea “Do you want some…”. (numele unui aliment cunoscut).
  • Raspundeti NU la intrebari, pentru ca cel mic sa fie provocat sa adreseze o noua intrebare, cu denumirea unui alt aliment.
  • Jocul poate continua cat timp copilul se distreaza, pentru a se realiza o incursiune serioasa prin vocabularul limbii engleze.

poza5

In concluzie, specialistii recomanda sa renuntam la ideea preconceputa conform careia copiii nu pot invata decat prin activitati serioase si sa privim cu deschidere si beneficiile importante pe care jocurile didactice le ofera:

  • Se concentreaza pe copii, care sunt mereu in centrul atentiei.
  • Promoveaza dobandirea competentelor de comunicare.
  • Creeaza un context propice pentru folosirea libera a limbii engleze.
  • Sporesc motivatia copiilor pentru invatarea limbii engleze.
  • Reduc anxietatea, incurajeaza creativitatea si utilizarea spontana a limbii engleze.
  • Favorizeaza dezvoltarea atitudinii participative a copiilor in procesul de invatare.

Asadar, incurajati-i pe copii sa invete limba engleza prin joaca si acasa, in timpul liber! Acordati-va si voua cateva momente de ragaz, in fiecare zi, sa redescoperiti, alaturi de “campionii vostri la viata” bucuria pura a unui joc distractiv.

Ți-a plăcut acest articol? Ți s-au părut folositoare sfaturile noastre? Atunci hai pe canalul nostru de YouTube sau pe pagina noastră de Facebook pentru și mai multe sfaturi și povești cu care te poți identifica!

Shakespeare School și-a creat o metodă de predare a limbii engleze inovatoare, care reprezintă o aplicare originală a Teoriei Inteligențelor Multiple. 

Ce înseamnă, concret, metoda noastră?
Profesorii identifică și adaptează atmosfera din clasă și activitățile, astfel încât ele să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte. Folosim o mare varietate de resurse pentru a oferi calea cea mai rapidă și ușoară spre învățare luând în considerare darul fiecărui cursant în parte.

Descoperă și tu metoda Shakespeare School în cadrul lecțiilor demo de limba engleză!

Mai multe articole